Ρεκόρ κερδών και εξαγωγών για ΕΛΠΕ στο εννεάμηνο

Ρεκόρ κερδών και εξαγωγών για ΕΛΠΕ στο εννεάμηνο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ρεκόρ σημείωσαν στο εννεάμηνο τα λειτουργικά κέρδη των ΕΛΠΕ, φτάνοντας στα 731 εκατ ευρώ, δηλαδή 20% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Κύρια αιτία οι εξαγωγές που ανήλθαν στα 7,1 εκατ. τόνους, όντας αυξημένες 27% από πέρυσι, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων. Σαν αποτέλεσμα της θετικής φετινής πορείας, τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν τη διανομή για φέτος προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Τα κέρδη και η γενικότερα θετική πορεία έρχονται σε μια στιγμή που ο όμιλος βρίσκεται σε φάση πώλησης, με την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο μνηστήρες (Glencore, Vitol), να τοποθετείται προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2019.

Αναφορικά με την προμήθεια αργών πετρελαίων, ο όμιλος προχώρησε στην αντικατάσταση του εφοδιασμού από Ιράν, σε συνέχεια της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ, με άλλους τύπους όπως ιρακινό, αιγυπτιακό, και σαουδαραβικό.

Στα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 135 εκατ στο γ'' τρίμηνο (+28%), και σε 360 εκατ στο εννεάμηνο (+32%), επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, ενώ, σύμφωνα με τον όμιλο, κατεγράφη υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης στα 7,3 δολάρια ανά βαρέλι, επίσης το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Σε επίπεδο πωλήσεων, αυτές διαμορφώθηκαν σε 7,3 δισ (+25%) λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων και αυξημένων τιμών αργού. Στο τρίτο τρίμηνο η παραγωγή αυξήθηκε στα 4 εκατ μετρικούς τόνους (+19%), που σε μεγάλο βαθμό κατέληξαν σε εξαγωγές.

Χρηματοοικονομική θέση

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου συνέχισε να βελτιώνεται, με το κόστος να καταγράφει νέα μείωση κατά 13% στο εννεάμηνο και 11% στο γ' τρίμηνο, σαν αποτέλεσμα και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) για το γ' τρίμηνο 2018 διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 τριμήνων, στα €203 εκατ., οδηγώντας τον Καθαρό Δανεισμό στα €1,8 δισ., μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και τον Συντελεστή Μόχλευσης στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Υψηλές και ευμετάβλητες διεθνείς τιμές αργού, διατήρηση ισχυρού δολαρίου

Οι κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στη Β. Αμερική, διαμόρφωσαν τις διεθνείς τιμές αργού στα $76/bbl κατά μέσο όρο στο γ' τρίμηνο, σε επίπεδα αντίστοιχα με το β' τρίμηνο, αλλά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+46%). Οι τιμές σημείωσαν διακυμάνσεις, καταγράφοντας και το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, στο τέλος του γ' τριμήνου.

Οι μακροοικονομικές επιδόσεις και οι πολιτικές εξελίξεις σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ σε σχέση με το β'' τρίμηνο 2018, με την ισοτιμία να κυμαίνεται στα 1,16 δολάρια κατά μέσο όρο, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (1,17 δολάρια).

Τα περιθώρια όλων των βασικών προϊόντων, με εξαίρεση το ντίζελ, ήταν μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οδηγώντας τα διεθνή περιθώρια Μεσογείου σε υποχώρηση κατά 20%, με τα περιθώρια τύπου FCC στα $5,7/bbl, έναντι $7,1/bbl πέρυσι. Μικρότερη ήταν η πτώση για τα περιθώρια Hydrocracking τα οποία διαμορφώθηκαν στα $5,6/bbl (Γ' Τρίμηνο 2017 $5,9/bbl).

Αύξηση ζήτησης στην αγορά αεροπορικών καυσίμων

Η συνολική ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε οριακή μείωση (-1%) στο γ΄ τρίμηνο 2018 σε σχέση με πέρυσι, με το συνολικό όγκο στα 1,6 εκατ. τόνους. Αύξηση 3% σημείωσε η αδασμολόγητη αγορά, με σημαντική βελτίωση στην αγορά αεροπορικών καυσίμων (+10%) λόγω τουριστικής περιόδου.

Εξελίξεις

Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής, μονογράφησαν οι συμβάσεις παραχώρησης για το «Block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κατέχει 100% δικαιώματα έρευνας, καθώς και για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η ΕΛΠΕ συμμετέχει με 20% σε Κοινοπραξία με την Total (40% - διαχειριστής) και την ExxonMobil (40%).

Αναφορικά με την πώληση της ΔΕΣΦΑ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απόσχισης από τη ΔΕΠΑ μέσω μείωσης κεφαλαίου, έναντι των μετοχών της ΔΕΣΦΑ προς τους πωλητές ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, ενώ εκκρεμεί και η πιστοποίηση της ΔΕΣΦΑ από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας. Κατόπιν των παραπάνω η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο τρίμηνο. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, μετά από τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους, ενώ ο Όμιλος θα εξετάσει και το ενδεχόμενο καταβολής έκτακτου μερίσματος από μέρος των εσόδων.

Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας του Ομίλου ΔΕΠΑ, αναμένεται η έγκριση των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού για τη συμφωνία με την Attiki Gas BV (θυγατρική της Shell Gas BV) για την εξαγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.