Ρέι Ντάλιο: Ο χρόνος είναι στο πλευρό της Κίνας αυτή τη στιγμή

Ρέι Ντάλιο: Ο χρόνος είναι στο πλευρό της Κίνας αυτή τη στιγμή

Ο Ρέι Ντάλιο ιδρυτής του μεγαλύτερου ιδιωτικού fund στον πλανήτη της Bridgewater Associates χτύπησε εκ νέου το καμπανάκι του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η Κίνα φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. 

«Ο χρόνος είναι με την πλευρά της Κίνας και δεν είναι σίγουρα στην πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, για διάφορους λόγους», δήλωσε ο Ντάλιο τη Δευτέρα σε συνομιλία με τον αρθρογράφο των New York Times Τόμας Φρίντμαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Milken Institute. «Η νέα διοίκηση των ΗΠΑ πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση διότι το πεπρωμένο είναι από την πλευρά της Κίνας», εκτίμησε.

Σημείωσε πως η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε ταχύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας από εκείνη των ΗΠΑ και ότι η εισαγωγή "καυτών" εταιρειών στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές προσελκύει κεφάλαια. Ο Ντάλιο είπε επίσης ότι τα υψηλότερα επιτόκια της Κίνας σημαίνουν ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση ώστε «να μην χρειάζεται να εκτυπώσει χρήματα».

Τον Ιούλιο, ο Ντάλιο προειδοποίησε σε μια δημοσίευση στο LinkedIn ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση, λέγοντας ότι υπάρχει «συνήθως ένας οικονομικός πόλεμος» πριν από έναν «κανονικό πόλεμο».

«Θα δείτε τη διεθνοποίηση του "ρενμίνμπι" το οποίο θα αποτελέσει απειλή για την αμερικανική παγκόσμια τάξη», δήλωσε ο Ντάλιο, στην ίδια εκδήλωση. 

(Photo by Amy Harris/Invision/AP