Reds: Υψηλές αποδόσεις στο Smart Park, ισχυρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

Reds: Υψηλές αποδόσεις στο Smart Park, ισχυρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

Της Αντιόπη Σχοινά

Τις ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει η κρίση στο τομέα των ακινήτων βολιδοσκοπεί και είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί η REDS, η διοίκηση της οποίας έχει ένα πλήρες πρόγραμμα για την τρέχουσα χρονιά, τόσο στο κομμάτι των επενδύσεων, όσο και στο κομμάτι των συνεργασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ελεγχόμενες πληροφορίες του Liberal, η διοίκηση της Reds εξακολουθεί να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμπορικού κέντρου Smart Park, αλλά και για την από κοινού ανάπτυξη με σημαντικό εταίρο του νέου εμπορικού/ψυχαγωγικού/πολιτιστικού κέντρου στο ακίνητο της Κάντζας. Η ευόδωση των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων εξαρτάται στο σημαντικότερο μέρος τους από τη σταθεροποίηση του πολιτικοοικονομικού κλίματος της χώρας, το οποίο το τελευταίο δωδεκάμηνο αποτελεί τροχοπέδη για κάθε επενδυτική εξέλιξη.

Η σταθεροποίηση των συνθηκών της οικονομίας και της πολιτικής, σημειώνουν οι πηγές του Liberal, είναι αυτές που θα ανάψουν το πράσινο φως για το επόμενο βήμα, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το Smart Park, μεταξύ των οποίων είναι και ο Αμερικανικός επενδυτικός οίκος Hines.

Από τη συγκεκριμένη πώληση, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει τη δυνατότητα να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τόσο την αγορά γης που αυτήν την περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών, παρουσιάζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων project, όσο και την κατ΄ αναλογία χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα, στο ακίνητο της Κάντζας, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά.

ΤΟ PROJECT ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΖΑ

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει και τα 200 εκατ. ευρώ, και η Reds, εκτός από την αναλογία της γης που θα συνεισφέρει, θα κληθεί να δώσει και σημαντικά κεφάλαια σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν.

Η πορεία του Smart Park και το project της επέκτασης

Το αυξημένο ενδιαφέρον για το Smart Park δικαιολογείται απόλυτα από τη σημαντικά ανοδική πορεία που διαγράφει, η οποία συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο αλλά και καθ'' όλη τη διάρκεια του 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση της επισκεψιμότητας τον Δεκέμβριο έφθασε το 14,7% με αύξηση πωλήσεων κατά 5%, ενώ οι πωλήσεις των μισθωτών ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους η αύξηση των πωλήσεων του εμπορικού κέντρου έφθασε το 6%. Έτσι αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον από εμπορικής απόψεως, καθώς είναι αρκετές οι εμπορικές επιχειρήσεις που αναζητούν χώρο στο κέντρο την ώρα που η πληρότητά του έχει φθάσει στο 100%. Σημειώνεται ότι από την αρχή της λειτουργίας του έχει σταθερά ανοδική πορεία.

Με στόχο την αύξηση της απόδοσης της επένδυσης αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων για ενοικίαση χώρων από νέες εμπορικές αλυσίδες, η διοίκηση της REDS σχεδιάζει το επόμενο στάδιο ανάπτυξής του Smart Park σε δομήσιμη επιφάνεια 18.000 τετραγωνικών μέτρων, επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το εμπορικό πάρκο έχει αναπτυχθεί σε έκταση 91 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 30 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί σε χώρους πρασίνου, ενώ τα καταστήματα στεγάζονται σε 54.000 τ.μ. επιφανείας εμπορικών χώρων. Το νέο Εµπορικό-Ψυχαγωγικό-Πολιτιστικό Κέντρο στο ακίνητο της Κάντζας αφορά επένδυση που θα πραγματοποιηθεί σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων και, σύμφωνα με την παρουσίαση της επένδυσης από τη REDS, εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα φθάνει περί τα 12 εκατομμύρια καταναλωτές ετησίως, τα έσοδα των επιχειρήσεων που θα στεγάζονται θα φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα απασχολούνται 1.600 εργαζόμενοι.