Ραντεβού διευκρινίσεων

Ραντεβού διευκρινίσεων

Δεύτερη συνάντηση είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να γίνει», αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει το MEGA.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού μετά τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ και ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε διευκρινίσεις από την επικεφαλής του Ταμείου και επεδίωξε να διασφαλίσει εκ νέου την δέσμευσή της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Μετά την 20λεπτη συνομιλία με την κα. Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα - Τρίτη στην Αθήνα.

Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα εποικοδομητικές τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τις ελληνικές αρχές και είχε ανακοινώσει την επιστροφή της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, προειδοποίησε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και να μην αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.

Η κα. Λαγκάρντ  τόνισε πως «είχαμε εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων».

Για τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν από διάφορους πολλές προτάσεις, οι οποίες συζητούνται από το Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal έχει τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3.6 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ, με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι τώρα η αντίδραση του ΔΝΤ στην πρόταση των Ευρωπαίων.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε επίσης το Σάββατο συνάντηση με τον σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, ενώ παρέμβαση των Αμερικανών στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Βλάντις Ντομπροβσκις από την επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Αποθεματικής Τράπεζας (FED), Τζάνετ Γιέλεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις που έκαναν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέδειξαν μια αισιοδοξία για την πιθανότητα μιας συμφωνίας, ενώ οι δύο ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σαπέν δήλωσε πως «οι επαφές που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου του Ecofin στο Άμστερνταμ. Πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού».

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε  τόνισε πως «η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη πριν από τις συζητήσεις της Ουάσινγκτον και δεν έχει μειωθεί».