Ράλι για τις τιμές πετρελαίου μετά τη συμφωνία μείωσης παραγωγής του OPEC

Ράλι για τις τιμές πετρελαίου μετά τη συμφωνία μείωσης παραγωγής του OPEC

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών του OPEC για μείωση της παραγωγής επιβεβαίωσε και επίσημα ο επικεφαλής του Οργανισμού Mohammed bin Saleh al-Sada μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Βιέννη.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του OPEC συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια και να προσδιορίσουν ως ανώτατο όριο παραγωγής τα 32,5 εκατ. βαρέλια.

Αναφορικά με τα χώρες-κλειδιά παραγωγούς πετρελαίου εκτός OPEC συμφωνήθηκε να μειώσουν την παραγωγή κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως εκ των οποίων τα 300.000 βαρέλια αφορούν την παραγωγή της Ρωσίας. 

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης. 

Η Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός που δεν ανήκει στον OPEC, υποστήριξε νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές, ότι αν ο OPEC καταλήξει σε συμφωνία με ξεχωριστά όρια για κάθε χώρα, είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει. 

Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 9,3% στα 49,44 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του OPEC, Mohammed Barkindo δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα, ενώ οι δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας για καλές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εκτόξευσαν τις τιμές του πετρελαίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν εμφανίστηκε αισιόδοξος. 

Διαβάστε ακόμα: