Πτώση στα αραβικά χρηματιστήρια μετά το Brexit

Πτώση στα αραβικά χρηματιστήρια μετά το Brexit

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα αραβικά χρηματιστήρια ακολουθώντας την πτωτική τάση των παγκόσμιων αγορών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit, αναφέρει η Wall Street Journal.

Ο Γενικός Δείκτης του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 3,3% στις 3258,17 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης του Άμπου Ντάμπι υποχώρησε κατά 1,9% στις 4416,68 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης του Κατάρ υποχώρησε κατά 1,2% στις 9842,85 μονάδες. Στην Σαουδική Αραβία ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% στις 6478,60 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης EGX της 30 Stocks Index της Αιγύπτου καθώς υποχώρησε κατά 5,5% στις 6851,61 μονάδες.

«Οι αγορές στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική θα ακολουθήσουν την πτωτική τάση που σημείωσαν τα χρηματιστήρια την Παρασκευή», δήλωσε ο Simon Kitchen, αναλυτής της MENA.   

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις του Brexit η κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως θα αναθεωρήσει την επενδυτική πολιτική της σε σχέση με τη βρετανική λίρα και το ευρώ κάνοντας προληπτικές ρυθμίσεις. Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε πως θα παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Για την περιοχή του Κόλπου η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει το πετρέλαιο καθώς από το 2014 έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις στην τιμή του. Ωστόσο, πολλές χώρες που κατάφεραν να ενισχύσουν τις οικονομίες τους μέσω μεταρρυθμίσεων και χάριν στην πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου φοβούνται πως η οικονομική αναταραχή που δημιούργησε το Brexit θα καταστρέψει την πρόοδο που κάναν.