Πτώση - ρεκόρ για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Πτώση - ρεκόρ για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Βουτιά ρεκόρ σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, με την πτώση να φτάνει στο 11,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συνιστώντας την μεγαλύτερη πτώση από το 2000. Ωστόσο, οικονομολόγοι και αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 15%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων αφορούσαν τα καύσιμα αυτοκινήτων και τα είδη ένδυσης και υπόδυσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η πτώησ των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο ανήλθε σε ποσοστό 11,7% σε σχέση με τον Μάρτιο και σε 19,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οικονομολόγοι και αναλυτές, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μειώσεις 15% και 22,3%, αντίστοιχα.

Η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη από το 1999 που ανατρέχουν τα στοιχεία της Eurostat, υπερβαίνοντας την πτώση 11,1% που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Η ετήσια πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ από το 2000 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ενώ ήταν επίσης τετραπλάσια σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου 2009, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009.

Το μόνο αισιόδοξο σημείο ήταν η μηνιαία αύξηση κατά 10,9% στις ταχυδρομικές παραγγελίες και τις αγορές μέσω διαδικτύου. Ακόμη και οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού όπως και φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων σημείωσαν πτώση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων αφορούσαν τα καύσιμα αυτοκινήτων και τα ρούχα, παπούτσια και υφάσματα.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε μηνιαία βάση σημειώθηκαν στη Μάλτα και την Ιρλανδία, ενώ σε ετήσια βάση στη Γαλλία και την Ισπανία. Δεν υπήρχαν στοιχεία για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Φινλανδία ήταν η μοναδική χώρα που κατέγραψε μηνιαία αύξηση των λιανικών πωλήσεων (0,3%).