Πτώση 13% στα κέρδη της IBM, κατώτερες των προσδοκιών οι πωλήσεις

Πτώση 13% στα κέρδη της IBM, κατώτερες των προσδοκιών οι πωλήσεις

Πτώση έως και 4% σημείωναν οι μετοχές της IBM εχθές το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που εμφάνισαν μειωμένα κέρδη και έσοδα.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 13% στα 1,75 δισ. δολάρια, ή 1,85 δολάρια ανά μετοχή, από τα 2 δισ. δολάρια, η 2,09 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, η IBM εμφάνισε κέρδη 2,38 δολαρίων ανά μετοχή, από τα 2,35 δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της FactSet.

Τα έσοδα για την περίοδο του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν στα 18,16 δισ. δολάρια από τα 18,7 δισ. δολάρια πέρυσι, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 18,4 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα ήταν άσχημα παρά την κατά 60% βελτίωση στις δραστηριότητες επιχειρηματικού λογισμικού, στις οποίες περιλαμβάνεται και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson, τομέας που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός από την CEO, Ginni Rometty, για την αναστροφή της πορείας του ομίλου.

Η IBM διατήρησε το outlook για τα μεγέθη του 2017, σύμφωνα με το οποίο τα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν τουλάχιστον στα 13,80 δολάρια ανά μετοχή.

Η μετοχή της IBM έχει ενισχυθεί 2% τους τελευταίους τρεις μήνες και 12% το προηγούμενο έτος.