Ψηφίζεται σήμερα η «κουτσουρεμένη» ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Ψηφίζεται σήμερα η «κουτσουρεμένη» ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Την υπερψήφιση της Βουλής αναμένεται να πάρει σήμερα το μεσημέρι η «κουτσουρεμένη» ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία, η οποία στην πραγματικότητα αφορά λίγους, αφήνοντας την πλειονότητα των οφειλετών εκτός δυνατότητας διακανονισμού.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται ήδη ενταγμένες σε πάγιες ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις. Κατά συνέπεια, ο νέος νόμος με τις 6 επιπλέον δόσεις που προβλέπει (18 έως 30 σε εξαιρετικές περιπτώσεις), δεν προσφέρει καμία ανάσα σε χρεωμένες εταιρείες και πρακτικά συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα μιας καλύτερης συνολικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εταιρείες που έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους –οι οποίες ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ- μετά βίας φτάνουν στις 100.000.

Η κυβέρνηση, εξάντλησε την ελαστικότητά της στα φυσικά πρόσωπα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Ακόμη και αυτοί βέβαια θα διαπιστώσουν με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα ότι οι 120 δόσεις θα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Οι περισσότεροι χρωστάνε ποσά έως 2.000 ευρώ. Έτσι, το ελάχιστο ποσό των 30 ευρώ περιορίζει αυτομάτως τον αριθμό των δόσεων το πολύ σε 60-70.

Μιλώντας χθες στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό, στηρίζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αναφέρεται σε αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση, επιλύει αδιέξοδα και είναι μονάχα η αρχή του πολιτικού σχεδίου, που θα εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση για τις ανάγκες των πολλών».