Ψηφιακός φόρος 3% από τη Γαλλία με στόχο Google, Amazon και Facebook

Ψηφιακός φόρος 3% από τη Γαλλία με στόχο Google, Amazon και Facebook

Την εισαγωγή ψηφιακού φόρου 3% ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση ο οποίος επιβάλλεται στα έσοδα 30 μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αμερικανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το CNBC ο εν λόγω φόρος αναμένεται να «χτυπήσει» ιδιαίτερα διαδικτυακούς γίγαντες όπως η Google, η Amazon και η Facebook. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, εκτιμά ότι ο φόρος θα αποφέρει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα έσοδα του γαλλικού δημοσίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν και η Γαλλία προχώρησε στην επιβολή του συγκεκριμένου φόρου χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, δεν αποκλείεται η κίνησα αυτή να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ρύθμιση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη

Πάντως πέρυσι μια προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει φόρο 3% στα έσοδα των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου απέτυχε, λόγω αντιδράσεων από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Γερμανία, που φοβούνται εμπορικά αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξετάζει επί του παρόντος παγκόσμιο ψηφιακό φόρο, κάτι το οποίο όμως δεν θα έχει καταστεί εφικτό μέχρι το 2020.

Ο Λε Μερ, σθεναρός υποστηρικτής ενός ψηφιακού φόρου, υποστηρίζει ότι Google, Amazon και Facebook επωφελούνται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές που απολαμβάνουν σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ωστόσο ότι η Γαλλία θα αποσύρει το δικό της φόρο μόλις ο ΟΟΣΑ καταλήξει σε συμφωνία.