Ψαλίδισμα 70,8 εκατ. ευρώ στο τίμημα για το Πόρτο Καρράς

Ψαλίδισμα 70,8 εκατ. ευρώ στο τίμημα για το Πόρτο Καρράς

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου, η οποία έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενασχόλησης με τη ναυτιλία, τα ακίνητα και τα κόκκινα δάνεια, καθώς το τίμημα για το Πόρτο Καρράς ψαλιδίστηκε κατά 70,8 εκατ. ευρώ με βάση το πόρισμα (final completion statement) του ανεξάρτητου συμβούλου, διαμορφώνοντας το τελικό τίμημα κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του εμβληματικού συγκροτήματος έχει γίνει από πέρυσι τον Απρίλιο, ωστόσο οι δύο πλευρές Στέγγου και Σαββίδη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο τελικό τίμημα και τα δεδομένα αλλάζουν μετά την πρόσφατη έκθεση του ανεξάρτητου συμβούλου, σύμφωνα με την οποία το αρχικά συμφωνηθέν τίμημα των 168,89 εκατ. ευρώ πρέπει να μειωθεί κατά 70,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ήδη εισπράξει 80,1 εκατ. από τα 98,1 εκατ. του τελικού τιμήματος και έχει λαμβάνειν άλλα 18 εκατ. από τον λογαριασμό μεσεγγύησης.

Εξέλιξη η οποία δεν ικανοποιεί όπως φαίνεται την διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής που εξετάζει το ενδεχόμενο, με βάση και τη συμφωνία, να προσφύγει σε δεύτερο ανεξάρτητο σύμβουλο.

Κίνηση η οποία προβλέπεται από την συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να ζητηθεί και μια δεύτερη γνώμη για το ύψος του τιμήματος που τελικά θα καταβάλλει ο όμιλος Σαββίδη. Έτσι θεωρεί πως ενδέχεται να περιορίσει το ποσό που θα εκπέσει από την αρχική συμφωνία.

Η διοίκηση της εισηγμένης σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «εξετάζει το πόρισμα του ΙΑ και θα προβεί σε κάθε ενέργεια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις αγοραπωλησίας των μετοχών των πωληθέντων εταιρειών, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στην από 8.2.2021 ανακοίνωση της Εταιρείας, σε διασφάλιση των δικών της συμφερόντων και των μετόχων αυτής, ενώ θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος».

Από την άλλη πλευρά η Belterra Investments του ομίλου Σαββίδη είχε ανακοινώσει πως τον Απρίλιο θα εγκαινιαστεί το Πόρτο Καρράς υπό τη νέα διεύθυνση και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 29 Απριλίου.

Ωστόσο, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει χτίσει ήδη τις νέες business του στη θάλασσα μέσω της κυπριακής θυγατρικής T.O Shipping Ltd, έχοντας αποκτήσει συμμετοχή σε έξι (6) πλοία λιβεριανής σημαίας.

Παράλληλα έχει ανακοινώσει και τρέχει το εγχείρημα για το άνοιγμα στην αγορά των κόκκινων δανείων μέσω της PFC Premier Finance Corporation Ltd με έδρα την Κύπρο η οποία συμμετείχε πρόσφατα σε διαγωνισμό για την απόκτηση δανείων που ήταν εξασφαλισμένα με τουριστική μονάδα 5 αστέρων, χωρίς όμως επιτυχία.

Την έκπληξη δε ο όμιλος την έκανε κατεβαίνοντας στον διαγωνισμό για την απόκτηση της «Ναυτεμπορικής», κίνηση η  οποία δεν μπορεί να συνδεθεί με τα ακίνητα της εταιρείας καθώς ο διαγωνισμός αφορούσε το σήμα της εφημερίδας.

Σε κάθε περίπτωση με τις κινήσεις που έχουν ήδη καταγραφεί αλλά και την επέκταση του Ομίλου και στην αγορά των κόκκινων δανείων, καθίσταται σαφές ότι το μέλλον της Τεχνικής Ολυμπιακής δεν θα καθορίζεται από τις κατασκευές, καθώς η στρατηγική του ομίλου προβλέπει την κατά περίπτωση αξιολόγηση και συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα κατασκευαστικά έργα παραχώρησης εκμετάλλευσης. Είναι σαφές ότι στην παρούσα περίοδο, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα, υφίστανται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο στον κλάδο του τουρισμού, όσο και στον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Αντιόπη Σχοινά