«Ψαλίδι» στις συντάξεις των ενστόλων από το 2019

«Ψαλίδι» στις συντάξεις των ενστόλων από το 2019

Μεγάλες μειώσεις έρχονται από το 2019 στις συντάξεις και τις αποδοχές των ενστόλων, τη στιγμή που οι αλλαγές στο μισθολόγιο των εν ενεργεία αναμένεται να επηρεάσουν και το συνταξιοδοτικό τους, κυρίως όσον αφορά στα μερίσματα και το εφάπαξ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» μεγάλοι χαμένοι του νέου καθεστώτος είναι οι αξιωματικοί που προέρχονται από ανθυπασπιστές και αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα λόγω 35ετίας, οι οποίοι αποχωρούν κατά κύριο λόγο στα 53 και κινδυνεύουν να καταλήξουν με πολύ χαμηλές συντάξεις.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι ένστολοι πλήττονται στην πλειονότητά τους από: 

- Τις διατάξεις για την εθνική σύνταξη που προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κανείς το πλήρες ποσό -384 ευρώ- τα 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας μέχρι το έτος της συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει πως όσοι αποχώρησαν νωρίτερα από τα 55 θα πάρουν μειωμένη εθνική σύνταξη. 

- Τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης και τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης, όπως επίσης και το «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά από το 2019 μέχρι και στο 18% της συνολικής σύνταξης. 

-Την κατάργηση από το 2019 των επιδομάτων για τα οικογενειακά βάρη. 

(Φωτογραφία: Sooc)