Ψάχνουν το… «μίτο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης

Ψάχνουν το… «μίτο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το κουβάρι της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια στην Ενέργεια, επιχειρεί να ξετυλίξει ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της «Αριάδνη Interconnection». 

Είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που αποφάσισε να συστήσει ο ΑΔΜΗΕ για το έργο, και που με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, θα επιχειρήσει να «τρέξει» το project ύψους 1 δισ. ευρώ, δίχως το οποίο η Κρήτη κινδυνεύει να βρίσκεται τα επόμενα χρόνια αντιμέτωπη με συχνά μπλακ-άουτ.

Δίχως να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η συμμετοχή στο project του Euroasia Interconnector, της εταιρείας που έχει επιλεγεί από την Κομισιόν για να προωθήσει τη διασύνδεση Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ, η ΡΑΕ ανέθεσε στον ΑΔΜΗΕ την εκτέλεση και κυριότητα του έργου. Μάλιστα, σήμερα ή αύριο, αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση, που θα προβλέπει έναν ενδεικτικό οδικό χάρτη για τα στάδια υλοποίησής του (αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κλπ.)

Το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με διπλό καλώδιο συνολικής ισχύος 700 MW, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022, και πέραν της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές ΑΠΕ.

Το μεγάλο φυσικά ερώτημα είναι ποιοι θα το φέρουν σε πέρας, εικόνα που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Έως τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει με την Εuroasia, η οποία θα έχει δικαίωμα συμμετοχής με μερίδιο ως 39% στο έργο Κρήτη – Αττική. Το ποσοστό προκύπτει από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει τόσο η ελληνική και η κυπριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας, όσο και από εκείνη που είχαν συνάψει ο ΑΔΜΗΕ και η Euroasia, πριν ναυαγήσουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.  

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Euroasia, προκειμένου να αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού, θα πρέπει να καταβάλει και το ανάλογο τίμημα. Ακριβώς λοιπόν επειδή η Euroasia δεν φαίνεται να διαθέτει τα κεφάλαια, πιθανώς να μπει σε αυτή, ο Βέλγος Διαχειριστής Elia. Αν ο ΑΔΜΗΕ θελήσει να βάλει κι άλλον εταίρο θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό, εκτός κι αν επιλέξει να κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας ειδικού σκοπού.