Ψάχνουν κεφάλαια στα βάθη της Ασίας – Ξαναζούν το 2015 από την αρχή

Ψάχνουν κεφάλαια στα βάθη της Ασίας – Ξαναζούν το 2015 από την αρχή

Του Βασίλη Γεώργα 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά ως φάρσα. Με τον σάκο του φορτωμένο τα χίλια δυο προβλήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει αυτές τις μέρες για την Ασία αναζητώντας επενδυτές πρόθυμους να επενδύσουν τα πολύτιμα κεφάλαιά τους στη χώρα μας. Οι τράπεζες και οι αγορές ομολόγων είναι και αυτή τη φορά οι αδύναμοι κρίκοι, και το κυνήγι των κεφαλαίων από το Χονγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη μέχρι το εξωτικό Μπαλί, έχει ως στόχο κυρίως αυτές τις αγορές τις οποίες οι προηγούμενοι επενδυτές μοιάζουν να εγκαταλείπουν.

Είναι μια στρατηγική που την έχουμε ξαναδεί. Την είχε ακολουθήσει στα δύσκολα και ο προκάτοχος του Τσακαλώτου, ο Γιάνης Βαρουφάκης, τότε που συμβούλευε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσουν πόρους και πρόθυμους επενδυτές «εκτός Δύσης», στο Ιράν, τη Βενεζουέλα, το Κατάρ, τη Ρωσία, στην τράπεζα των BRICS, κ.α.. Στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν το 2015 από την αρχή.

Η «αποστολή» Τσακαλώτου στην Ασία γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επενδυτική εξόρμηση του πρωθυπουργού και του στενού του επιτελείου (Παππάς, Χουλιαράκης, Λιάκος κ.α) στη Νέα Υόρκη, η οποία, κρίνοντας από την θύελλα ρευστοποιήσεων που χτύπησε αμέσως μετά το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Είναι αυτονόητο πως σε μια σοβαρή χώρα οι επενδυτές σε κυνηγούν. Όταν τους κυνηγάς εσύ, και μάλιστα στα βάθη της Ασίας, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Αν πράγματι υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτική στην Ελλάδα, αυτό θα έπρεπε ήδη να αποτυπώνεται στις αγορές με εισροές κεφαλαίων. Αντ' αυτού βλέπουμε πάλι την οικονομία της χώρας να παραπαίει και τις αγορές να βυθίζονται στην ανυποληψία καθώς έχει φτάσει εκείνη η ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση έκρυβε επί μακρόν όλα τα μεγάλα προβλήματα κάτω από το χαλί (κόκκινα δάνεια, επενδύσεις, κλπ) και τώρα ζητάει και τα ρέστα για να μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Είναι οξύμωρο, αλλά σκεφτείτε πως ο Ευκλείδης θα ζητήσει από τους θεσμικούς επενδυτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης με τα κεφάλαια τους σε μια κυβέρνηση που καταθέτει «διπλά βιβλία» μέσω του προϋπολογισμού της, που ακυρώνει ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις και που καταστρώνει σχέδια για το πώς θα βάλει χέρι στο μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου από τη μια να διαχειριστεί τη βόμβα των κόκκινων δανείων και από την άλλη να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμα:

- Ευ. Τσακαλώτος προς ασιάτες επενδυτές: Κάντε ό,τι και η Cosco