Πρώτο συνέδριο ΑΣΕΠ: Οι εξελίξεις και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στην επιλογή προσωπικού

Πρώτο συνέδριο ΑΣΕΠ: Οι εξελίξεις και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στην επιλογή προσωπικού

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις για την επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, συζητούνται στο 1ο διεθνές συνέδριο του ΑΣΕΠ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το πρωί, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ότι «το ΑΣΕΠ είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα ανεξάρτητης αρχής, καθώς αποτέλεσε μια τομή, τόσο ως προς την ανάγκη για αξιοκρατία στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και ως προς την ανάγκη αποκομματικοποίησής της».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού, επιτελικού και ευέλικτου κράτους, που θα διευκολύνει τον πολίτη, το ΑΣΕΠ καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο σε διαδικασίες που απορρέουν από πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, οι νέες διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων, επιλογής των Συντονιστών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, η ένταξη μακροχρόνια ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης κλπ».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Βούτσης παρατήρησε, ότι στις ακροάσεις για την επιλογή προσωπικού η μοριοδότηση της επάρκειας στο αντικείμενο είναι μικρότερη από ότι θα έπρεπε, τονίζοντας ότι «στο όνομα της αντικειμενικής κρίσης υπάρχει μια υπερβολή στη μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι στις 13 Νοεμβρίου θα αρχίσει η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προσφερόμενες θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε, ότι το ζήτημα της επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα είναι πάντα στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, διότι οι βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τη δημόσια διοίκηση απηχούν, σε μεγάλο βαθμό, και την αξιακή προσέγγιση της πολιτείας για το σύνολο των σχέσεών της με τους πολίτες.

Η υπουργός εκτίμησε ότι η φιλοσοφία και η πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, που καταγράφεται στη «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» «έγινε αποδεκτή τόσο από τους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης, αλλά κυρίως από την κοινωνία, επειδή διακρίνουν και υιοθετούν τον αξιακό της πυρήνα, όπου βρίσκονται η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αποκομματικοποίηση και η κοινωνική λογοδοσία».

«Αυτές είναι αφηρημένες έννοιες, που όμως αυτή η στρατηγική έχει στόχο να τις μετατρέψει σε θεσμικές προβλέψεις» κατέληξε η υπουργός.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ιωάννης Καραβοκύρης, επισημαίνοντας πως «το ΑΣΕΠ αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία», ενώ υπογράμμισε ότι η ανεξάρτητη αυτή αρχή στην 20ετή λειτουργία του έχει κατορθώσει να διασφαλίσει την αμεροληψία και τη διαφάνεια στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της επιλογής προσωπικού στο Δημόσιο.

Ο Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σημείωσε ότι ο νέος νόμος για την επιλογή επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης (Ν.4369/16) εξισορροπεί τα τυπικά προσόντα με την εμπειρία σε θέσεις προϊσταμένων, με αποτέλεσμα να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και νέοι που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ηλίας Νικολόπουλος, πρότεινε την αναπροσαρμογή-τροποποίηση της μοριοδότησης, διότι όπως εξήγησε, «σε ορισμένα θέματα οδηγούμαστε σε μια τυπολατρία, όπως για παράδειγμα ένας μεγαλύτερος βαθμός πτυχίου υπερκαλύπτει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα. Καλό θα ήταν τα πάγια μέρη των προκηρύξεων που οδηγούν σε μια τυπολατρία να μπορέσουμε να τα αναπροσαρμόσουμε με τη βοήθεια της νομοθετικής λειτουργίας» συμπλήρωσε.

Η Καλλιόπη Στάγκα, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Επιλογής Προσωπικού του ΑΣΕΠ, σημείωσε ότι οι νομοθετικές μεταβολές που γίνονται κατά καιρούς για το ΑΣΕΠ γίνονται ερήμην του, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να υλοποιήσει επαρκώς τις αλλαγές. Είπε ακόμα, ότι

οι εργαζόμενοι στο ΑΣΕΠ προσβλέπουν στην ανάπτυξη ενός διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς, «για να έχουμε την απαραίτητη ανατροφοδότηση για να κάνουμε τις διαδικασίες μας πιο αποτελεσματικές, αλλά και για να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές».

Μεγαλύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαδικασία επιλογής προσωπικού, με ένταξη ακόμα και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με τα οποία είναι εξοικειωμένοι οι νέοι, όπως τα mind games και τα role playing games, πρότεινε από την πλευρά του ο Ιωάννης Νικολάου, διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται το βράδυ με τοποθετήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν θεσμούς της Πολιτείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα και διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ