La Repubblica: Η Κομισιόν απορρίπτει το προσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό

La Repubblica: Η Κομισιόν απορρίπτει το προσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό

Με μια δισέλιδη επιστολή της η Κομισιόν ζητά από την Ιταλία να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να τον απορρίψει, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.

Στην ίδια επιστολή η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της Ιταλίας. 

«Οι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα φαίνεται με την πρώτη ματιά να συνιστούν σημαντική απόκλιση από την πορεία του προϋπολογισμού που έχει επισημάνει το Συμβούλιο της ΕΕ και αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας», επισημαίνεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι προβλέψεις είναι σύμφωνες με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες της ζώνης του ευρώ», σημειώνεται στην επιστολή σύμφωνα με την La Repubblica.

Σύμφωνα με την La Repubblica πρόκειται για τελεσίγραφο εκ μέρους της Κομισιόν εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΕ είχε δηλώσει ότι ότι θα ήταν ικανοποιημένη με ένα έλλειμμα ίσο με 1,6% του ιταλικού ΑΕΠ, και σε κάθε περίπτωση λιγότερο από 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο προβλέπει έλλειμμα 2,4% για το 2019.

Η La Repubblica τονίζει ότι η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα.