Πρώτο crash test για την οικονομία μετά την αξιολόγηση, το road show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη

Πρώτο crash test για την οικονομία μετά την αξιολόγηση, το road show της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε καλό timing για την ελληνική αγορά ξεκινά αύριο στη Νέα Υόρκη το 6ο Road Show της ΕΧΑΕ με τη συμμετοχή 23 εισηγμένων εταιρειών και τη συνδρομή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, καθώς βρίσκει την αγορά σε φάση εξωστρέφειας και βελτιωμένου κλίματος.

Τα συμφραζόμενα είναι θετικά για την εμφάνιση των εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς στην Αμερική, καθώς ο βραχνάς της αβεβαιότητας έκλεισε με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η αγορά είναι ήδη σε υψηλά διετίας, ενώ υπάρχει καλό momentum επιτυχημένης έκδοσης ομολόγων από εισηγμένες και μη εταιρείες.

Το Road Show γίνεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών που παρά τα ερωτηματικά και τους αστερίσκους, οπωσδήποτε μειώνει το ρίσκο χώρας, ενώ η υπερκάλυψη κατά δυόμιση φορές του ομολόγου της Συστήματα Sunlight που ζητούσε 50 εκατ. ευρώ και προσφέρθηκαν 124,41 εκατ., είναι λίαν θετικός οιωνός.

Παρόμοιοι οιωνοί υπάρχουν και για την κάλυψη του μεγάλου ομολόγου του ομίλου Μυτιληναίου του οποίου η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς ξεκινά αύριο και τελειώνει την Παρασκευή, οπότε και δεν αποκλείεται να δούμε ρεκόρ όλων των εποχών από πλευράς προσφορών!

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πολλαπλά placement που έχουν λάβει χώρα τελευταία στην αγορά, όπως αυτά των Ελλάκτωρ, Folli Follie και Jumbo.

Με 23 συμμετοχές αλλά και... εμφατικές απουσίες

Εκπρόσωποι – σε επίπεδο κορυφής – 23 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών έχουν ήδη ταξιδέψει στις ΗΠΑ και μαζί με τη διοίκηση του Χ.Α. και της Επ. Κεφαλαιαγοράς, θα έχουν εκατοντάδες ραντεβού με εκπροσώπους μεγάλων διεθνών διαχειριστών, από τη... Μέκκα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.

Το παρόν θα δώσουν 17 εταιρείες του FTSE 25 και τέσσερις του Mid Cap. Από το FTSE 25 θα συμμετάσχουν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος Holding (μαζί με ΜΕΤΚΑ), Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης, Τιτάνας και Fourlis.

Από το Mid Cap και ευρύτερα θα συμμετάσχουν εταιρείες όπως Εθνική Πανγαία, MIG, Intalot, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή και Κρέτα Φαρμ. Λάμπουν δια της απουσίας τους εταιρείες όπως OTE, ΔΕΗ (λόγω των τρεχόντων εξελίξεων με ΑΔΜΗΕ κ.λπ.), Folli Follie, Jumpo, Όμιλος Viohalco και Ελλάκτωρ.

Μεγαλύτερο το ενδιαφέρον των διεθνών διαχειριστών φέτος

Την ελληνική κεφαλαιαγορά θα εκπροσωπήσει τόσο ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Παρών στην αποστολή είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Χ.Α. μιλώντας για το 6ο Road Show επισήμανε ότι οι κλεισμένες συναντήσεις διεθνών διαχειριστών με τους επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών είναι αυξημένες κατά 62% σε σχέση με το 2016.

Οι Αμερικανοί επενδυτές πρωτίστως ενδιαφέρονται για μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (στην Ελλάδα), καθώς σε σχέση με τη Wall Street οι ελληνικές εταιρείες είναι... ακραία περιφέρεια. Κοιτάζουν όμως εταιρείες και μετοχές που έχουν ισχυρή διεθνή παρουσία, εγνωσμένα συνεπές management, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.

Ποια funds θα δώσουν το παρών

Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και σχεδόν όλα τα γνωστά funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες ή υποψήφιες για «επιστροφή» οικονομίες θα δώσουν το παρόν στο διήμερο Forum της Νέας Υόρκης.

Ορισμένα εξ αυτών είναι: Templeton, Morgan Stanley, Lazard, Baupost, Dupont, Federal Reserve Bank of New York, Highfields Capital, Ziff Brothers Investments, Columbia Wanger AM, Contrarian Capital Management κ.α.