Πρώτη συνάντηση Χατζηδάκη με φορείς των ΑΠΕ για την τρύπα των 290 εκατ. 

Πρώτη συνάντηση Χατζηδάκη με φορείς των ΑΠΕ για την τρύπα των 290 εκατ. 
Ο Κ. Χατζηδάκης
Eurokinissi

Πρώτη συνάντηση σήμερα με τον Κ. Χατζηδάκη θα έχουν οι φορείς της «πράσινης» αγοράς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του χώρου με αντικείμενο το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που τείνει να διαμορφωθεί στα 290 εκατ ευρώ.

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν επικεφαλής φορέων του χώρου, όπως ο Γ. Περιστέρης πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΣΗΑΠΕ), ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των τεσσάρων πολυεθνικών με παρουσία στις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα, δηλαδή των EDF, Total- Eren, Enel, Iberdrola.

Aντικείμενο της σημερινής συνάντησης, της πρώτης μιας σειράς επαφών του υπουργού Ενέργειας με φορείς του χώρου, αφορά την εξεύρεση λύσης σχετικά με την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, δηλαδή του λογαριασμού για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.  Το πως προέκυψε το έλλειμμα, πως αυτό διογκώθηκε και κυρίως ποιος θα πρέπει να το καλύψει, είναι τα ζητήματα που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στην ενεργειακή αγορά.

Η ανάγκη σωτηρίας της ΔΕΗ το 2019 είχε επιβάλει την αύξηση στα τιμολόγια, αλλά για να μην φανεί αυτό στις τσέπες των καταναλωτών, το υπουργείο είχε αναγκαστεί να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή τον κύριο τροφοδότη του ΕΛΑΠΕ. Η μείωση της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας μεγάλωσε το έλλειμμα του λογαριασμού το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί στα 287,6 εκατ ευρώ στα τέλη του έτους.

Στην αγορά των ΑΠΕ επικρατεί ανησυχία καθώς τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι η επιβολή ενός έκτακτου χαρατσιού στις “ταρίφες”, δηλαδή στις εγγυημένες τιμές των παλαιών παραγωγών ΑΠΕ. “Ταρίφες” οι οποίες όμως είχαν κουρευτεί ξανά στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2014, στο πλαίσιο του τότε “New Deal” με τους πράσινους παραγωγούς. Σημειωτέον ότι από το 2018 κει μετά έχει τεθεί σε ισχύ, κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την αλλαγή στους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί ΑΠΕ.