Πρώτη επίσκεψη της Janet Yellen στο Κογκρέσο στη μετά Trump εποχή μέσα σε «κλίμα αβεβαιότητας»

Πρώτη επίσκεψη της Janet Yellen στο Κογκρέσο στη μετά Trump εποχή μέσα σε «κλίμα αβεβαιότητας»

Η πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Janet Yellen επισκέπτεται σήμερα το Κογκρέσο για πρώτη φορά από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι του Donald Trump απέκτησαν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και των δύο Σωμάτων Νομοθετικής εξουσίας, σε μία χρονική συγκυρία στην οποία, η εικόνα της για την κατεύθυνση που πρόκειται να ακολουθήσει η αμερικανική οικονομική πολιτική, είναι πιο περιορισμένη από ποτέ κατά τη διάρκεια των τριών ετών που προεδρεύει, σύμφωνα με το Reuters.

Το μέγεθος, ο χρόνος και ο τρόπος που ο Trump προτίθεται να εφαρμόσει την οικονομική του πολιτική είναι ακόμα αδιευκρίνιστος. Πιθανοί νέοι φόροι στις εισαγωγές και αυξημένες δαπάνες στις υποδομές, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να και να εκτινάξουν την αξία του δολαρίου. Αυτό καθιστά δύσκολο το έργο της FED να καθορίσει την πορεία των επιτοκίων.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται τώρα, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, κοντά σε «συνθήκες πλήρους απασχόλησης», ο πληθωρισμός είχε ρυθμό 1,6% και η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% για το 2016.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κλίμα αβεβαιότητας, σχετικά με το τι πρόκειται πραγματικά να συμβεί, δεν νομίζω ότι γνωρίζει κανείς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FED Stanley Fischer το Σάββατο.

Η Yellen πρόκειται να παραχωρήσει την εξαμηνιαία κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών δραστηριοτήτων της Γερουσίας (Senate Banking Committee), ενώ θα επισκεφθεί την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής (House Financial Services Committee), την Τετάρτη.

«Υπάρχουν απλά πολλοί τρόποι που θα μπορούσαν να πάνε στραβά τα πράγματα, όπως να ξεκινήσει ένας πόλεμος στο εμπόριο», δήλωσε ο Jon Faust καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Johns Hopkins και πρώην σύμβουλος της FED.