«Προτεραιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση και τα Capital Controls»

«Προτεραιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση και τα Capital Controls»

Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και θα ανακοινωθεί η πλήρης άρση των capital controls και η πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ, γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικός σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η τόνωση της ανάπτυξης για να αποκατασταθεί ο χαμένος πλούτος της χώρας, η ανοικοδόμηση της αξιοπιστία για την προσέλκυση επενδύσεων και η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδιάζει «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει τετραετή ορίζοντα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη» και θα περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, τη μείωση του ΦΠΑ και την εξάλειψη των έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα».

«Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%» γράφουν οι Financial Times.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δομικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρές πρόσημο», εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες περικοπές αυτό το έτος», μίλησε για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σημείωσε πως είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2019, δεδομένης της - όπως τόνισε - «σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα». 

«Στόχος μας είναι η γοργή εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές», τόνισε στην συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός, καταλήγοντας: «θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό ενάρετο σπιράλ».