Πρόστιμο ρεκόρ 2,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ στη Google

Πρόστιμο ρεκόρ 2,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ στη Google

Μετά από επτά χρόνια ερευνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,4 δισ. ευρώ στην Google για μονοπωλιακές πρακτικές.

“Η στρατηγική της Google για να προωθήσει την υπηρεσία αγορών που διαθέτει δεν είχε ως στόχο να προσελκύει πελάτες μέσα από τη βελτίωση του προϊόντος της,” υπογράμμισε η Margrethe Vestager, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού.

“Αντίθετα, η Google εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που κατέχει στην online αναζήτηση ώστε να προωθεί τη δική της υπηρεσία εις βάρος των ανταγωνιστών της", πρόσθεσε.

Το πρόστιμο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε εταιρεία που κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς.

Βάσει της απόφασης, η Google καλείται να σταματήσει τις πρακτικές της που βλάπτουν τον ανταγωνισμό μέσα σε διάστημα 90 ημέρων, με την απειλή να της επιβληθεί νέο πρόστιμο.

Αν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία της Shopping στο διάστημα αυτό, θα αναγκαστεί να πληρώνει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 5% του μέσου όρου των ημερήσιων παγκόσμιων κερδών της μητρικής της εταιρείας Alphabet.

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας, το ποσό αυτό ισοδυναμεί περίπου σε 14 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Βέβαια η Google έχει δικαίωμα εντός δύο μηνών από τη στιγμή που θα λάβει την επίσημη απόφαση να την εφεσιβάλλει, κίνηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη με την ΕΕ.

Από τη μεριά της η Google σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε ότι με κάθε σεβασμό, διαφωνεί με την απόφαση της ΕΕ. «Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αναλυτές η σημερινή απόφαση θέτει νέα δεδομένα με ενδεχόμενες επιπτώσεις τόσο στις δραστηριότητες της Google όσο και άλλων εταιρειών όπως η Amazon. Για την εταιρεία, η οποία διαθέτει 90 δισ. δολάρια σε μετρητά, το πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο αλλά οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η απόφαση της ΕΕ στον τρόπο που η Google ταξινομεί τα αποτελέσματα αναζήτησης, κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της.