Πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ στην Amazon από τις Aρχές του Λουξεμβούργου

Πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ στην Amazon από τις Aρχές του Λουξεμβούργου

Η αρχή προστασίας δεδομένων του Λουξεμβούργου (CNPD) επέβαλε πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ στην Amazon για μη συμμόρφωση με τους κανόνες απορρήτου προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική χρηματιστηριακή καταχώρηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την καταχώρηση, η απόφαση ελήφθη στις 16 Ιουλίου και η ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι «η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Amazon δεν ήταν σύμφωνη με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων».

Από την πλευρά του ωστόσο, ο κολοσσός του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου επισημαίνει στην καταχώρηση ότι «πιστεύουμε πως η απόφαση του CNPD είναι άνευ αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας σθεναρά στο θέμα».

Ερωτηθείς για την απόφαση, εκπρόσωπος της Amazon ανέφερε ότι «Διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση του CNPD και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Η επιλογή αναφορικά με το πώς δείχνουμε στους πελάτες μας σχετικές διαφημίσεις βασίζεται σε υποκειμενικές και μη εφαρμοσμένες ερμηνείες του ευρωπαϊκού νόμου περί απορρήτου, ενώ το προτεινόμενο πρόστιμο είναι εντελώς μη αναλογικό ακόμη και με αυτήν την ερμηνεία».

Σημειώνεται ότι η αρχή προστασίας δεδομένων του Λουξεμβούργου ζητά επίσης από την Amazon «να αναθεωρήσει τις πρακτικές της», χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες στο έγγραφο.