Πρόστιμο 3,7 δισ. ευρώ στην UBS για φορολογική απάτη

Πρόστιμο 3,7 δισ. ευρώ στην UBS για φορολογική απάτη

Πρόστιμο 3,7 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, καθώς γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η τράπεζα συνέδραμε στην φοροδιαφυγή πλούσιων πελατών της την περίοδο 2004 - 2012.

Οι Εισαγγελείς επέβαλαν πρόστιμο ύψους 3,7 δισ. ευρώ στην τράπεζα και επιπλέον 800 εκατ. ως αποζημίωση προς το γαλλικό κράτος. Σε συνδυασμό το πρόστιμο αγγίζει επίπεδα ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα και πλησιάζει τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το 2018.

Οι μετοχές της UBS υποχωρούν 4,8% μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Το δικαστήριο του Παρισιού αποφάσισε πως η UBS παρανόμως παρείχε υπηρεσίες σε πελάτες της που αφορούσαν την απόκρυψη κεφαλαίων από τις φορολογικές Αρχές.

«Τα ποινικά αδικήματα ήταν εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Κριστίν Με. «Οι πράξεις αυτές διαπράχθηκαν με αδιαφανή τρόπο».

Επί οκτώ χρόνια, η UBS βρίσκεται υπό γαλλική έρευνα. Πριν από την περσινή δίκη, η είχε κατηγορηθεί ότι ελβετοί τραπεζίτες αναζητούσαν πελάτες εκτός συνόρων, παρόλο που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες στη Γαλλία, ενώ παράλληλα ξέπλεναν αδήλωτα κεφάλαια των πελατών».