Παραμένει προσωρινά ζωντανή η ΣΕΚΑΠ

Παραμένει προσωρινά ζωντανή η ΣΕΚΑΠ

Του Γιώργου Φιντικάκη 

Παράταση ζωής μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, οπότε και εκδικάζονται τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα, έδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Κομοτηνής στη ΣΕΚΑΠ, κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της καπνοβιομηχανίας κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ για παλαιότερη υπόθεση λαθρεμπορίας που εμπλέκεται η εταιρεία. 

Συγκεκριμένα, η απόφαση σημαίνει πως το τελωνείο Κομοτηνής θα άρει το μπλόκο στη διανομή των προϊόντων της και θα συνεχίσει να τα δέχεται κανονικά τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, ημέρα οριστικής εκδίκασης της υπόθεσης. 

Άνθρωποι με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι το διοικητικό δικαστήριο της Κομοτηνής, υπό την πίεση που ασκείται και από την τοπική κοινωνία να μην κλείσει η εταιρεία και μείνουν στο δρόμο 170 οικογένειες, θα παραπέμψει στις 17 Ιανουαρίου την απόφαση για την καταβολή ή όχι του προστίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και έχει προσφύγει η ΣΕΚΑΠ. 

Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και το τελωνείο να εκτελωνίζει τα προϊόντα της έως ότου συνεδριάσει και εκδώσει την οριστική του απόφαση το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. 

Από την πλευρά η ΣΕΚΑΠ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της, αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας, στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων. 

Παράλληλα, όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Την τμηματική καταβολή του προστίμου, έπειτα από συνεννόηση με τις αρχές, πρότεινε εχθές η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, η εταιρεία θα διατηρηθεί ζωντανή και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία τους, οι τοπικοί παραγωγοί από την περιοχή (Ροδόπη, Ξάνθη, κ.λπ.) θα μπορούν να δίνουν στην εταιρεία ένα μέρος της παραγωγής τους, ενώ και το δημόσιο συμφέρον δεν θα θιγεί, διότι τελικά το πρόστιμο θα εισπραχθεί και δεν θα διαγραφεί έστω και σε βάθος χρόνου.

ΣΕΚΑΠ: Σύντομη και αναγκαία ανάσα ζωής η απόφαση του Πρωτοδικείου

Ως σύντομη και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα χαρακτηρίζει η ΣΕΚΑΠ την σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ(περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων.

Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα.