Προσφυγές επί προσφυγών για την επένδυση στο Ελληνικό

Προσφυγές επί προσφυγών για την επένδυση στο Ελληνικό

Συνεχίζεται το μπαράζ προσφυγών από κατοίκους, φορείς και οικολογικές οργανώσεις κατά του έργου στο Ελληνικό, καθώς νέα αίτηση αίτηση ακύρωσης, η τρίτη κατά σειρά, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αντικείμενο την ακύρωση της επένδυσης.

Ειδικότερα, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν τώρα 32 κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα είναι (1.3.2018) για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, καθώς και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις.

Ακόμη, υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται, ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, η εκποίηση της έκτασης, να είχε τεθεί σε δημοψήφισμα ως εθνικό θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί αρχικά η αίτηση των 507 κάτοικων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και ''Ανω Ελληνικό, ''Αγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικών προσώπων, που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων).

Στη συνέχεια στο ΣτΕ προσέφυγαν το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία» ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, της έκτασης των 243 στρεμμάτων.

Όπως είχε γράψει το liberal.gr, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, μόλις δύο μήνες πριν, είχε κρίνει συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με το master plan της επένδυσης, εκτιμάται ότι οι προσφυγές δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη δρομολογημένη πορεία των πραγμάτων, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν συντηρούν μια μόνιμη εστία αβεβαιότητας.

Ωστόσο η χρονική συγκυρία των προσφυγών προφανώς και δεν είναι τυχαία, καθώς προέρχονται ούτε λίγο ούτε πολύ από την ίδια "ομάδα".