Προσφορές 16,75 δισ. και επιτόκιο 1,17% για το 15ετες ομόλογο - Δύο δισ. άντλησε το Δημόσιο

Προσφορές 16,75 δισ. και επιτόκιο 1,17% για το 15ετες ομόλογο - Δύο δισ. άντλησε το Δημόσιο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,17%. Οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία ξεπέρασαν τα 16,75 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής, αφού το επιτόκιο τον Φεβρουάριο του 2019 ήταν στο 1,91%. 

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής του ελληνικού Δημοσίου, είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους και η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ελληνικού.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το έχει αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά κι μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να φθάσουν τα 13,5-14 δις. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα , «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών».

Ανάδοχοι τις έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan.