ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Προς παράταση από την Εθνική η προθεσμία μη δεσμευτικών προσφορών για το Frontier 

Προς παράταση από την Εθνική η προθεσμία μη δεσμευτικών προσφορών για το Frontier 

Παράταση ολίγων ημερών πρόκειται να δώσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην σημερινή  καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη  δεσμευτικών προσφορών του mega – securitization project Frontier​ λόγω του πολύ ισχυρού ενδιαφέροντος​. Πρόκειται για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας ύψους 6,1 δι​σ​.ευρώ με παράλληλη ανάληψη της διαχείρισης του πακέτου των δανείων αυτών, ενώ ένα μέρος των ομολόγων που θα προκύψουν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εγγύησης ΗΡΑΚΛΗΣ. 

Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προτάσεων λήγει σήμερα. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων που έχουν ήδη προσέλθει, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνει στους 11, αναγκάζει την διοίκηση της Τράπεζας να προχωρήσει σε παράταση, πιθανόν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Π. Μυλωνάς προσδιορίζει  ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το Frontier θα πρέπει να κατατεθούν έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, αλλά και η υπογραφή της Σύμβασης να ολοκληρωθεί  εντός του δευτέρου τριμήνου του έτους.

   Σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα επενδυτών και εταιρειών διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά των κόκκινων δανείων πέρασαν από τo Video Data Room (VDR) που είχε δημιουργήσει η Τράπεζα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι: Bain Capital (η οποία ήδη έχει  πλειοδοτήσει σε αντίστοιχα μικρότερα project κατά το πρόσφατο παρελθόν), η DoValue, η Ιntrum, η Davidson Kempner ( η οποία πήρε πρόσφατα το μεγάλο project του Galaxy στην Αlpha Bank),  η PIMCO, η Angelo Gordon, η SRC Capital, η SMF και άλλοι μικρότερου μεγέθους.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τιτλοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να  έχει μικρή αρνητική επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας καθώς τα δάνεια σε μεγάλο βαθμό καλυμμένα. Συγκεκριμένα,  Το project Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, αφορά σε περίπου 190.000 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά, 18% από επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια.
 Επιπρόσθετα όπως εκτιμούν αναλυτές το όποιο κόστος προκύπτει για τα κεφάλαια της Τράπεζας υπερκαλύπτεται σχεδόν πλήρως, από τα κέρδη που θα εγγράψει η Τράπεζα μετά το πρόσφατο  swap των ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο.

Για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ NPEs η Εθνική τράπεζα θα εκδώσει 2,6 δισ. senior bond, τα οποία  είναι πλήρως εγγυημένα από το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 450-500 εκατ mezzanine ομόλογο. Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 100 -130 εκατ ευρώ.