Προορισμός για το διεθνές jet set το ελληνικό real estate

Προορισμός για το διεθνές jet set το ελληνικό real estate

Χωρίς αμφισβήτηση η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι να καθιερωθεί ως προορισμός κατοικίας για Κροίσους, δηλαδή για άτομα υψηλότατης εισοδηματικής καθαρής θέσης που είναι διεθνώς, γνωστά ως Ultra high-net-worth individuals (UHNWI). Ωστόσο, έχει μπει δυναμικά στο χάρτη του real estate που απευθύνεται στο διεθνές jet set.

Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα επίσημα στοιχεία, βάσει των οποίων οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν δεχτεί περισσότερα από 60 αιτήματα από κατοίκους εξωτερικού για να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Αλλά και από τη ζήτηση που δέχονται μεσιτικά δίκτυα που πωλούν κατοικίες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, ποσό που λειτουργεί άτυπα ως κριτήριο για να κατηγοριοποιηθεί ένα ακίνητο ως υπερπολυτελές.

Τα ακίνητα

Μία ακόμη ένδειξη της αύξησης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι αυξάνονται τα projects στην ελληνική αγορά ακινήτων που απευθύνονται στα ιδιαίτερα εύπορα άτομα. Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει τις υπερπολυτελείς κατοικίες του θέρετρου One & Only Kea Island που υλοποιεί η Dolphin Capital Investors στην Κέα το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τη θερινή σεζόν του 2022. Θα διαθέτει έναν περιορισμένο αριθμό ιδιωτικών βιλών ενός, δύο ή τριών υπνοδωματίων, με την τιμή εκκίνησης να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Το πιθανό deal μπορεί να έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα, καθώς η DCI εγγυάται ετήσια καθαρή μισθωτική απόδοση 4% για οκτώ χρόνια υπό την προϋπόθεση της διαμονής του αγοραστή για διάστημα έως έξι εβδομάδων από τις οποίες οι δύο αφορούν την περίοδο της υψηλής ζήτησης. Η βίλα 107 τ.μ. με ένα υπνοδωμάτιο, πισίνα 30 τ.μ. και εξωτερικό χώρο 57 τ.μ. κοστίζει 1 εκατ. ευρώ, τιμή που αυξάνεται στα 3 εκατ. και 3,9 εκατ. για χλιδάτες κατοικίες με συνολική επιφάνεια 712 και 1.350 τ.μ., αντίστοιχα.

Σημαντική ζήτηση έλκουν και οι πολυτελείς βίλες επιφάνειας 235 – 295 τ.μ. στο Costa Navarino με 3-4 υπνοδωμάτια σε περιβάλλοντα χώρο από 700 τ.μ. έως 1.300 τ.μ. Για τις συγκεκριμένες κατοικίες με την ονομασία Rolling Greens η ζητούμενη τιμή τοποθετείται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο οικιστικός πύργος του Ελληνικού είναι ένα ακόμη project που φιλοδοξεί να μετατρέψει την ελληνική αγορά ακινήτων σε προορισμό για το διεθνές jet set. Οι ελάχιστες ζητούμενες τιμές για τα διαμερίσματα, με τη θέα που κόβει την ανάσα, κυμαίνονται από 8.000 έως 15.000 ευρώ ανά τ.μ., όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Κροίσους επιδιώκει να προσελκύσει και το έργο της ανάπλασης του θρυλικού Σκορπιού, που έχει αγοράσει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ με στόχο τη μετατροπή του σε προορισμό για λίγους. Όχι άδικα, καθώς, η διαμονή για μία εβδομάδα στο νησί θα συνοδεύεται με ελάχιστη ζητούμενη τιμή ύψους 1 εκατ. ευρώ, με το νησί να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 άτομα. Το έργο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2024, ενώ αυτό το διάστημα στήνονται τα εργοτάξια στο νησί.

Τα κίνητρα

Αυτή τη στιγμή, όπως σχολιάζει μεσίτης στο liberalmarkets.gr, η ελληνική αγορά κατοικίας διαθέτει τα περισσότερα από ποτέ κίνητρα για την προσέλκυση των ατόμων υψηλότατης εισοδηματικής κατηγορίας, γεγονός που εξυπηρετεί και τον ευρύτερο στόχο για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν τη φορολόγηση, για 15 χρόνια, με ένα κατ’ αποκοπή φόρο 100.000 ευρώ (ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων) φυσικών προσώπων που θα μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα, εφόσον πραγματοποιήσουν επένδυση ελάχιστης αξίας 500.000 ευρώ.

Επίσης, την αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 7% αλλοδαπών συνταξιούχων για το σύνολο του εισοδήματός που απέκτησαν εκτός Ελλάδας, αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων σε Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό μέσα στην κρίση και επιστρέφουν. Αυτά περιλαμβάνουν την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια.