Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προβλέπει το CNBC

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προβλέπει το CNBC

Μπορεί οι αγορές να μην προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σύμφωνα με αναλυτές, από τον Αύγουστο του 2018 έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα «παράθυρο», ένα χρονικό περιθώριο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η θητεία του Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το συνταξιοδοτικό, οι οποίες θα υλοποιηθούν τον Ιανουάριο, κάποιοι αναλυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πρόκειται για μια συνταγή την οποία εξάλλου είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2015.

Σύμφωνα με το CNBC, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα «παράθυρο», ένα χρονικό περιθώριο, για πρόωρες εκλογές.

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους που έχουμε σκεφτεί, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωσε στο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέ, οικονομολόγος στην Societe Generale.

«Υπάρχει σαφής πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», είχε δηλώσει άλλωστε  σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάποιοι αναλυτές όμως ανέφεραν πως οι πρόωρες εκλογές φέτος θα μπορούσαν να αποδειχθούν θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία, καταγράφει ποσοστό 28,9% και προηγείται με 10,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις από τις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2016 όπου εκλέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της ΝΔ», δήλωσε η Τζοάν Χόι, διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Intelligence Unit του Economist.

Σύμφωνα με τον Ζολτ Νταρβάς του Bruegel, ακόμα και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δεν θα υπάρξουν πολλές διαφορές πολιτικής. «Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση πάντα θα έχει μικρό περιθώριο για αύξηση των δαπανών.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως θα μειώσει μεταξύ άλλων τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% σε 20%, κίνηση η οποία θα εκλαμβανόταν ως θετική από τις αγορές.