ΠρομεταλΜπάκλη: Ο άγνωστος γίγαντας, ηγέτης στην Ευρώπη

ΠρομεταλΜπάκλη: Ο άγνωστος γίγαντας, ηγέτης στην Ευρώπη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής και επεξεργασίας Λευκοσιδήρου στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο κέντρο Ανοξείδωτου Χάλυβα στα Βαλκάνια, οκτώ σύγχρονες γραμμές επεξεργασίας Λευκοσίδηρου και Ανοξείδωτου Χάλυβα, τρία κέντρα διανομής στην Ελλάδα και μια ιστορία 68 ετών.

Ο λόγος για την ΠρομεταλΜπάκλη, την (μάλλον άγνωστη στους περισσότερους) ελληνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Αττική, απασχολεί περί τους 150 εργαζομένους στην Ελλάδα και έχει 3.000 ενεργούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λειτουργεί δυο βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας λευκοσιδήρου και ανοξείδωτου χάλυβα, με οκτώ γραμμές παραγωγής, στη Μαγούλα και τη Μάνδρα Αττικής και μια τρίτη μονάδα εμπορίας και διανομής προϊόντων στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχει 23.000 τ.μ. στεγασμένους παραγωγικούς και αποθηκευτικούς χώρους, 20.000 τόνους σταθερά διαθέσιμα αποθέματα, ενώ εδρεύει στη θέση Λούτσα στη Μαγούλα Αττικής.

Παρ'' ότι δραστηριοποιείται στη βαριά βιομηχανία, χαρακτηριστικό της επιχείρησης αλλά και στρατηγικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί και διαθέτει εξειδικευμένα προϊόντα στους πελάτες της, από πολύ μικρά, όπως καπάκια για μπουκάλια αναψυκτικών ή μπύρας, έως πολύ μεγάλες κατασκευές από φύλλα λευκοσίδηρου ή ανοξείδωτου χάλυβα τεραστίων διαστάσεων.

Με λίγα λόγια, μέσω της εξειδίκευσης, της εμπειρίας και των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων, μπορεί και «γεφυρώνει» αποτελεσματικά το... κενό μεταξύ της μεγάλης κλίμακας παραγωγής των Χαλυβουργείων και των εξειδικευμένων αναγκών του εκάστοτε πελάτη (καπάκια, κονσέρβες, μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά κ.λπ.).

Με τις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η ΠρομεταλΜπάκλη έχει καθιερωθεί ως ένα ευρωπαϊκού επιπέδου κέντρο υπηρεσιών Λευκοσιδήρου και Ανοξείδωτου Χάλυβα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Από τις εξαγορές φέρνει περίπου το 15% των εσόδων της, στοιχείο που δείχνει ότι έχει σημαντική διείσδυση στην ελληνική αγορά, αλλά και πολύ μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης πωλήσεων στο εξωτερικό.

Με τη σημερινή της μορφή η ΠρομεταλΜπάκλη συστάθηκε το 2015, όταν η γνωστή Προμετάλ (που έχει ιδρυθεί το 1958), ενώθηκε με τη διαδικασία της απορρόφησης με τη συγγενική ομοειδή εταιρείας Αφοί Μπάκλη και πλέον λειτουργούν ως απολύτως ενοποιημένες. Η ιδιοκτησία και η διοίκηση είναι οικογενειακή και ασκείται από την τρίτη γενιά ιδιοκτητών, έχοντας κάνει συνολικές επενδύσεις τις τελευταίες δεκαετίες περί τα 73 εκατ. ευρώ.

Έχει πρόεδρο τον Ιλαρ. Ιω. Μπάκλη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Φίλ. Ιω. Μπάκλη της οικογένειας των ιδρυτών και μετόχων της.

Μεγάλη εξαγορά στην Ισπανία το 2018

Η ελληνική εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη στρατηγική κίνηση στο εξωτερικό εντός του 2018, καθώς εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της COMESA SA (Comercial de Hojalata y Metales SA) σε κοινοπραξία με την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής χάλυβα την ArcelorMittal, η οποία κατέχει το υπόλοιπο των μετοχών.

Συγκεκριμένα, η PrometalBakli Europe απέκτησε μερίδιο 77% της εταιρείας Commercial de Hojalata Metales, που εδρεύει στην ιστορική ισπανική πόλη Ναβάρρα. Προφανής σκοπός, η επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων στην Ιβηρική χερσόνησο.

H COMESA ((www.comesa.es) είναι το μεγαλύτερο κέντρο κοπής ρολών Λευκοσιδήρου στην Ισπανία με παρουσία από το 1973. Η εταιρεία δραστηριοποιείται με δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις, η πρώτη στην περιοχή της Navarra και η δεύτερη στην περιοχή της Rioja. Συνολικά λειτουργεί πέντε γραμμές κοπής ρολών λευκοσιδήρου με δυνατότητες που ξεπερνούν τους 150.000 τόνους ετησίως.

Παρουσία και στην Πολωνία

Μέσω της εξαγοράς της COMESA η ελληνική εταιρεία απέκτησε παραγωγική παρουσία και στην Πολωνία. Στην περιοχή του Κατοβίτσε λειτουργεί η TSC SA (Tinplate Service Center Sp zoo) που αποτελεί ένα ισχυρό κέντρο επεξεργασίας λευκοσιδήρου με παρουσία από το 2000 στην τοπική αγορά. Η εταιρεία ανήκει 100% στην ισπανική COMESA και λειτουργεί μια γραμμή κοπής λευκοσιδήρου καλύπτοντας τις ανάγκες ενός ευρέως πελατολογίου.

Χωρίς τραπεζικό δανεισμό

Η ΠρομεταλΜπάκλη στην τελευταία χρήση που υπάρχουν στοιχεία, αυτή του 2017, παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 79,87 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 5,215 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση δεν βαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό, κάτι καθόλου συνηθισμένο για... ελληνική επιχείρηση και ιδίως αυτού του τομέα!

Η χρήση 2017 ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη με την οποία η ενοποιημένη επιχείρηση λειτούργησε με ομογενοποιημένες εσωτερικές διαδικασίες, μετά τη συγχώνευση που προηγήθηκε. Οι εξαγωγές, ως σύνολο (12,68 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 47,4% και αποτέλεσαν το 15,9% των συνολικών πωλήσεων, έναντι εγχώριων πωλήσεων 67,19 εκατ. ευρώ (84,1% των συνολικών).
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σε 73,20 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι πελάτες της

Η εταιρεία έχει αναπτύξει λύσεις ERP & CRM, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού, εξασφαλίζοντας την πλήρη online αυτοματοποιημένη λειτουργία όλων των διαδικασιών επεξεργασίας και αποθήκευσης, που επιτρέπουν την άμεση καταγραφή και παρακολούθηση των μετάλλων από την στιγμή που θα εισέλθουν στις εγκαταστάσεις έως την τελική παράδοση στην αποθήκη του πελάτη μας.

Η γκάμα του πελατολογίου της βιομηχανίας, είναι εξαιρετικά μεγάλη! Περιλαμβάνει βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, συσκευασίας και αποθήκευσης, κονσερβοποιίες, κομπόστες, δοχεία για φρούτα, λακαρισμένα δοχεία για προϊόντα τομάτας, έτοιμα γεύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδια και λοιπά βρώσιμα έλαια, συσκευασίες ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, καφέ κ.α. Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε συσκευασία αλουμινίου ή άλλης μεταλλικής κατασκευής που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα και στα ποτά, δύναται να είναι της ΠρομεταλΜπάκλη.

Επίσης, ετοιμάζει προϊόντα (κουτιά, μπουκάλια κ.λπ.) για μη βρώσιμα προϊόντα όπως χρώματα και βερνίκια, είδη οικιακής χρήσης, καλλυντικά, αρώματα, καθαριστικά, προϊόντα πετρελαίου, καπάκια Λευκοσιδήρου, κουμπωτά καπάκια γυάλινων μπουκαλιών, φιαλίδια υγραερίου κ.α.

Πιστοποιήσεις

Η εταιρεία από το 1995 έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9000 (ISO 9001.2008 since 2008) για την κοπή, διαλογή και αποθήκευση ρολών και φύλλων επικασσιτερωμένου και επιχρωμιωμένου χάλυβα, ενώ τα υλικά που παραδίδει συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό πρότυπο 10202/2001. Παράλληλα, οι συσκευασίες και τα προϊόντα τροφίμων είναι κατάλληλα και έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες 1935/2004/EC.