Πρόκριμα για «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας ο νέος νόμος Αχτσιόγλου

Πρόκριμα για «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας ο νέος νόμος Αχτσιόγλου

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυτή την εβδομάδα, τίθεται αμέσως σε πλήρη εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δήθεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία στο θέμα των απολύσεων αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί ακόμη περισσότερες «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, μειώνει το ύψος των αποζημιώσεων και -το σημαντικότερο- αποθαρρύνει τις νέες προσλήψεις.

Ήδη οι εταιρείες «ενοικίασης εργαζομένων» έχουν προσεγγίσει όλους τους Ομίλους που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και τους προτείνουν «καλύτερες προοπτικές συνεργασίας».

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όσοι εργοδότες σκοπεύουν να κάνουν νέες προσλήψεις είτε θα καταφύγουν στις υπηρεσίες των εταιρειών «ενοικίασης εργαζομένων» ώστε να μπορούν να τους απομακρύνουν χωρίς άλλες επιπτώσεις είτε θα καταφεύγουν στις «Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου ή Έργου» που λύονται αυτοδίκαια μόλις ολοκληρωθούν.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων ενεργοποιούν την τακτική αξιολόγηση με τις «αυστηρές προειδοποίησεις».

Μετά από 3 «αυστηρές προειδοποιήσεις» ενός συγκεκριμένου εργαζόμενου, η απόλυσή του γίνεται νόμιμη και ευκολότερη.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι με το νέο καθεστώς ο απολυμένος -σίγουρα- θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τότε ο Εργοδότης είναι εκείνος που καλείται να αποδείξει ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν ικανός, δεν είχε γνώσεις ή δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

Ακόμη και σε περιπτώσεις κατάργησης μιας οργανικής θέσης, ο κάθε εργαζόμενος θα δικαιούται να ζητήσει εξηγήσεις γιατί απολύθηκε αυτός και όχι κάποιος άλλος συνάδελφός του.

Με τον τρόπο αυτό, η γραφειοκρατία και η αργή απονομή της Δικαιοσύνης εμποδίζουν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέο νομοθετικού πλαισίου, τις νέες προσλήψεις, υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις σε μια τυπολατρική διαρκή αξιολόγηση που οδηγεί σε «προληπτικό φακέλωμα» που καταγράφει κάθε κίνηση, πρωτοβουλία ή απροσεξία κάθε εργαζόμενου.

Οι μόνοι που χαίρονται από σήμερα που ξεκινά η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι οι εργατολόγοι και οι «επαγγελματίες υπερασπιστές -με το αζημίωτο- των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα Δικαστήρια θα έχουν πολύ δουλειά τα επόμενα χρόνια, οι μισθοί θα καθηλωθούν, οι αποζημιώσεις μπαίνουν στο κλίνη του Προκρούστη και όσοι διεκδικούν είσοδο στην αγορά εργασίας απλώς θα παρατηρούν τους άλλους, τους «τυχερούς» που είναι ήδη εργαζόμενοι να δουλεύουν υπερωρίες και «ευέλικτα 4ωρα» προκειμένου να διατηρήσουν το εισόδημά τους…