Profile: Το placement για το 4,4% και τα επόμενα βήματα

Profile: Το placement για το 4,4% και τα επόμενα βήματα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Placement για το 4,4% των μετοχών της Profile λαμβάνει χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από την εταιρεία όλο το τελευταίο διάστημα, που έχει στείλει και τη μετοχή σε διαρκή ιστορικά υψηλά.

Πιο αναλυτικά, στη μετοχή της Profile έχουν γίνει έως τώρα πέντε πακέτα συνολικά 436.000 μετοχών στην τιμή των 3,88 ευρώ ανά μετοχή, με το σύνολο των συναλλαγών να φτάνει στα 1,69 εκατ. ευρώ.

Πρωτύτερα, σε επίσημη ανακοίνωση προς το Χ.Α. η εταιρεία γνωστοποίησε πως θα προβεί σε πώληση έως 520.000 ιδίων μετοχών που κατέχει, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,40% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η πώληση των μετοχών θα γίνει σήμερα 11 και αύριο 12 Σεπτεμβρίου.

Έως τώρα στη μετοχή έχει διακινηθεί όγκος 506.149 μετοχών μέσω τζίρου που φτάνει στα 1,97 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 3,99 ευρώ με πτώση 3,39%, επηρεασμένη από το discount που περνούν τα πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της Profile διαμορφώνεται στα 47,1 εκατ. ευρώ.

Το placement για την εταιρεία ήταν αναμενόμενο, ώστε να «ανοίξει» προς τους ξένους επενδυτές, σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε ισχυρό αναπτυξιακό momentum. Γι'' αυτό το λόγο άλλωστε πλέον συμμετέχει στα περισσότερα road show που κάνει η ΕΧΑΕ σε διεθνές επίπεδο.

Έως το σημερινό placement, το free float ήταν πέριξ του 35%, το υπόλοιπο 55% το ελέγχει η οικογένεια Στασινόπουλου, ενώ περίπου 10% είναι σε στελέχη και άλλους μετόχους που συνδέονται με την εταιρεία. Ο όμιλος πάει εξαιρετικά, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε και σε επίπεδο πρώτου 6μήνου.

Θυμίζουμε πως η Profile εξάγει λογισμικό σε 38 χώρες, έχοντας 250 μεγάλους πελάτες στο εξωτερικό, τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς ομίλους κ.λπ. ενώ φέρνει περίπου το 64% των πωλήσεών της από τις διεθνείς δραστηριότητες.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Finance είχε αναφέρει πως η αγορά τραπεζικών υπηρεσιών όπου δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρεία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 500 δισ. δολάρια έως το 2021, έναντι 440 δισ. το 2018. Με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, η εταιρεία θα παρουσιάσει EBITDA και καθαρά κέρδη 27% και 46% αντίστοιχα το 2019.
Θυμίζουμε πως η Profile εισήλθε ως μια μικρή εταιρεία λογισμικού στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. το 2003, όμως ειδικά την τελευταία 5ετία, έχει κάνει άλματα επιχειρηματικά, κάτι που αντανακλάται και στην πορεία της μετοχής.

Η μετοχή έχει μια από τις κορυφαίες αποδόσεις μέσα στο 2019 με «κούρσα» άνω του 230%, ενώ το 2018 είχε επίσης ισχυρό ράλι σε ποσοστό 70%. Συνέπεια της καλής και συνεπούς πορείας, ήταν η είσοδος στις 22 Ιουλίου 2019 στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap. Η Profile απασχολεί 170 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 120 στην Ελλάδα.