7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Profile: H Centevo, η επικείμενη εξαγορά και η εκτίναξη μεγεθών στην τριετία 

Profile: H Centevo, η επικείμενη εξαγορά και η εκτίναξη μεγεθών στην τριετία 

Νέες εξαγορές με επίκεντρο την Ευρώπη, διεκδίκηση νέων έργων, ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης, διεύρυνση πελατολογίου και εκμετάλλευση των συνεργιών που προκύπτουν από την εξαγορά της Euronext Centevo περιλαμβάνει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της Profile σε βάθος τριετίας, χωρίς να αποκλείεται η παράλληλη εισαγωγή της σε ξένο χρηματιστήριο, ως απότοκος της συνεργασίας με την Euronext. 

Τα σχέδια της εισηγμένης ξεδίπλωσαν σε συνέντευξη τύπου o διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Αγγελίδης και ο πρόεδρος και ιδρυτής της, Μπάμπης Στασινόπουλος, όπου ο πρώτος αναφέρθηκε σε «μια ακόμη πιθανή εξαγορά μετά το καλοκαίρι», επιβεβαιώνοντας ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων». 

Παρότι η διοίκηση της εταιρείας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ταυτότητα της προς εξαγοράς εταιρείας, εντούτοις έδωσe το στίγμα της λέγοντας ότι η δραστηριότητα της είναι στο banking και μπορεί να προσφέρει συμπληρωματικότητα στο τομέα των τραπεζικών προϊόντων. 

O πρόεδρος και ιδρυτής, Μπάμπης Στασινόπουλος, σημείωσε ότι η Profile είναι πλέον μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής και, περιγράφοντας τη στρατηγική των εταιρικών εξαγορών, σημείωσε ότι στόχος είναι να βρίσκουμε προϊόντα και υπηρεσίες εκτός Ελλάδας, κατά προτίμηση στην Ευρώπη, και ιδίως σε πλούσιες χώρες που προσφέρουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η εστίαση τόσο σε επίπεδο εξαγορών όσο και επέκτασης δραστηριοτήτων βρίσκεται στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου διαπιστώνεται υψηλή προστιθέμενη αξία. 

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το 45% του τζίρου προέρχεται από τη Γηραιά Ήπειρο. Ακολουθεί στο 34% η Ελλάδα, στο 17% η Μέση Ανατολή και στο 4% η Αμερική. 

Άλλωστε αυτή τη στιγμή, η Profile διαθέτει παρουσία σε 45 διαφορετικές χώρες, εξυπηρετώντας περισσότερους από 300 μεγάλους εταιρικούς πελάτες, με το ποσοστό διατήρησης των πελατών να αγγίζει το 98%.  

Οι οικονομικοί στόχοι 

Όσον αφορά στην ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της εισηγμένης ο κ. Αγγελίδης έθεσε ως στόχο την αύξηση του τζίρου του ομίλου από τα 22 εκατ. ευρώ το 2021 (47%) σε 30 εκατ. ευρώ το 2022 (+36%) και σε 35 εκατ. ευρώ το 2023 (+17%).  

Σε επίπεδο κερδοφορίας αντίστοιχα η εταιρεία στοχεύει σε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 σε 5,5 εκατ. ευρώ το 2021, σε 7,9 εκατ. ευρώ το 2022 και σε 9,5 εκατ. ευρώ το 2023

Η αναπτυξιακή αυτή προοπτική θα προέλθει, με βάση και τη βαρύτητα που δίνει στα επιμέρους business units η Profile, από την ενσωμάτωση και ανάπτυξη της Centevo, την περαιτέρω μεγέθυνση  του κλάδου του investment, αλλά και του banking, ενώ θα ακολουθήσουν το treasuring και τα δημόσια έργα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό πλάνο θα υλοποιηθεί με ίδιους πόρους και δανειακά κεφάλαια, και όχι με αύξηση κεφαλαίου.

Τι προσθέτει η CENTEVO 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των επιμέρους στοιχείων της πρόσφατης απόκτησης της σουηδικής εταιρείας Euronext Centevo, ο επικεφαλής της Profile Μπάμπης Στασινόπουλος ανέφερε πως : «αυτό που θέλουμε είναι να αγοράζουμε μία εταιρεία που ξέρουμε πώς λειτουργεί σε τιμή μικρότερη από ό,τι αξίζει. Αυτό καταφέραμε με την Login το 2017, αυτό θα καταφέρουμε και με την Centevo». 

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, η απόκτηση της σκανδιναβικής εταιρείας θα προσθέσει στην Profile ετήσιο τζίρο της τάξης του 35% ή αλλιώς 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 7,5 εκατ. ευρώ το 2023. Σήμερα, η Centevo διαθέτει 45 εργαζόμενους και 65 πελάτες, με τον μεγαλύτερο να συνεισφέρει έως το 12% του ετήσιου τζίρου, δείγμα της απουσίας μεγάλων εξαρτήσεων. 

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν αποτυπώνουν τις πρόσθετες δυνατότητες της εμπορικής επέκτασης της Centevo και της Profile αντίστοιχα ούτε τις συνέργιες μεταξύ των προϊόντων των δύο εταιρειών και ειδικότερα της  εισηγμένης στην ευρύτερη περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών  

Όσον αφορά τους στόχους της συγκεκριμένης επιχειρηματικής κίνησης, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε την επέκταση στις σκανδιναβικές χώρες, την  εξυπηρέτηση μεγάλων πελατών, όπως η Nordea Bank, η Danske Bank και η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Νορβηγίας κ.α., την επιτάχυνση των μεγεθών του ομίλου αλλά και την αξιοποίηση των λύσεων διαχείρισης επενδύσεων, καθώς και τις σημαντικές συνέργιες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Τέλος, σημαντική κρίνεται και η  απόκτηση επαφών με το Euronext που μεταβίβασε την Centevo, μέσω της διατήρησης μιας σχέσης συνεργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Τα έργα δημοσίου και το Ταμείο Ανάκαμψης 

Όσον αφορά τα έργα πληροφορικής στην Ελλάδα, ο κ.Στασινόπουλος  σημείωσε την ύπαρξη μεγάλης κινητικότητας, η οποία εν πολλοίς τροφοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, σημείωσε όμως  ότι τα πρώτα τιμολόγια από τα έξι δισ. ευρώ που αφορούν την τεχνολογία, δεν πρόκειται να έρθουν πριν το 2022. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αλλά ας περιμένουμε να δούμε» 

Ωστόσο, η διοίκηση εμφανίστηκε θετική στην προοπτική συμμετοχής σε επικείμενους διαγωνισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι αφορούν τα επικουρικά ή τα επαγγελματικά ταμεία, παραπέμποντας και στην ήδη αποκτηθείσα εμπειρία από τους υπάρχοντες ιδιώτες πελάτες, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για έργα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας της ναυτιλίας όπου ήδη έχει ισχυρή σχέση με την Attica Group και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου. 

Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και η παράλληλη εισαγωγή 

Όσον αφορά τη θέση θεσμικών στην εταιρεία και την πιθανότητα αύξησης της ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε ότι το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται σε χέρια θεσμικών ανέρχεται στο 27% περίπου εκ των οποίων το15% είναι ξένοι θεσμικοί. Η εταιρεία κατέχει 1% ίδιες μετοχές και συνεχίζει τις αγορές και ο ίδιος ως βασικό μέτοχος το 49%, ενώ το υπόλοιπο  είναι free float. Αν αυξηθούν οι ίδιες μετοχές και υπάρξει θετικό έδαφος η εταιρεία όπως έχει πράξει πετυχημένα στο παρελθόν μπορεί να προχωρήσει σε νέο placement.

Σε ερώτηση του Liberal σχετικά με την προοπτική παράλληλης εισαγωγής σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού, λόγω και του discount στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς η Profile διαπραγματεύεται με πολύ ελκυστικότερους συντελεστές αποτίμησης σε σύγκριση με τις άλλες ξένες εταιρείες του κλάδου, ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου την τελευταία διετία, τάση που εκτίμησε ότι θα διατηρηθεί και σημείωσε ότι «δεν αποκλείουμε το παράλληλο listing, ωστόσο δεν είναι στις άμεσες κινήσεις» μην αποκλείοντας έτσι μια σχετική εξέλιξη σε μεταγενέστερο επίπεδο με δεδομένη και την στρατηγική επέκτασης που ακολουθεί ο νέος συνεργάτης Euronext.