Προεκλογική μονιμοποίηση για τους 1.250 του ΑΔΜΗΕ

Προεκλογική μονιμοποίηση για τους 1.250 του ΑΔΜΗΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε λογικές άλλων εποχών παραπέμπει η απόφαση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ να μονιμοποιήσει ουσιαστικά τους 1.250 εργαζόμενους του, απαγορεύοντας από εδώ και στο εξής απολύσεις μέχρι να θεμελιώσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σε μια κίνηση - «προεκλογικό δώρο» -που προβάλλεται από τον ΑΔΜΗΕ ως συμφωνία με τους Κινέζους μετόχους για να διασφαλισθεί η εργασιακή ειρήνη (;)- το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε χθες ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς από τους εργαζομένους μέχρι να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 

Αν και η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, και οι συμβάσεις έχουν μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ο ΑΔΜΗΕ γίνεται η πρώτη εταιρεία, που ανατρέπει αυτό το καθεστώς.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα στην εταιρεία, βάσει της συμφωνίας μετόχων του Ιουνίου 2017 μεταξύ Δημοσίου (51%), και State Grid (24%), ήταν ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικού για 3 χρόνια, δηλαδή ώς το 2020. Τώρα αυτό το καθεστώς παρατείνεται μέχρι και την πλήρη συνταξιοδότησή τους.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα και εν μέσω αρνητικών δημοσιευμάτων λόγω των μπλακ-άουτ, ανακοίνωση ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι, Δημόσιο και Κινέζοι, δέχτηκαν να τροποποιηθεί η μεταξύ τους σύμβαση. Στην ανακοίνωση εκείνη μάλιστα γινόταν ειδική επίκληση στους Κινέζους, τονίζοντας ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί πάγια πολιτική τους στην Κίνα. 

Αφού όμως έχουν έτσι τα πράγματα και ισχύει ακριβώς η ίδια πρακτική και στη Κίνα, το ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν είχε προβλεφθεί αυτό στην αρχική συμφωνία, εκείνη του 2017, παρά ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Σε μια στιγμή δηλαδή αρνητικής δημοσιότητας για τους χειρισμούς του ΑΔΜΗΕ στο μπλακ-άουτ της Αττικής, και όχι μόνο, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνο της Ύδρας.

Δίχως να αμφισβητεί κανείς ότι η κίνηση διασφαλίζει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, εντούτοις πουθενά αλλού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν ακολουθείται παρόμοια πολιτική. Ακόμη και στη ΔΕΗ, πρώην μητρική του ΑΔΜΗΕ, όπου το Δημόσιο έχει επίσης το 51%, όλες οι συμβάσεις προσωπικού έχουν μετατραπεί εδώ και μερικά χρόνια από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όποτε κρίνει η διοίκηση της ΔΕΗ ότι πρέπει να προχωρήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση, απαραίτητη για την οικονομική της βιωσιμότητα, μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις. Στον ΑΔΜΗΕ πλέον αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ, Φ. Νικολόπουλου, οι μέτοχοι δεσμεύονται ότι «... απαγορεύεται ρητά στην εταιρεία να προβεί σε απολύσεις, για λόγους αναδιάρθρωσης, τεχνικής ή αναδιοργάνωσης του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού πριν τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι δεσμεύονται ότι οι υπηρετούντες σήμερα εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τους σημερινούς όρους και τις προϋποθέσεις απασχόλησης μέχρι τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.