Προεκλογική... αποπληρωμή του ΔΝΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Προεκλογική... αποπληρωμή του ΔΝΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη λήξη της σχέσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα με στόχο να αποδείξει στο εκλογικό σώμα ότι αυτή κατάφερε να βγάλει την χώρα από τη κρίση, αν και το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι ενδεχόμενη πρόωρη αποπληρωμή «δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης».

Το αρχικό σχέδιο στέφθηκε με αποτυχία εξαιτίας της μη εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ αφού  η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα, μαζί με τα 5 δις. ευρώ που άντλησε από τις δύο εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να πληρώσει το ΔΝΤ. Εν τούτοις θεωρεί πως η εκταμίευση θα γίνει και θα προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό της να θέσει εκτός «κάδρου» το Ταμείο μέχρι τις εκλογές. 

Συνολικά η κυβέρνηση θα αποπληρώσει χρέη ύψους περίπου 6 δις. ευρώ. Στην έκθεση του Ταμείου τονίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR), ποσό που αντιστοιχεί στο 318% της ποσόστωσης της χώρας στο διεθνή οργανισμό. Επισημαίνεται μάλιστα η Ελλάδα διερευνά την προ- πληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών - ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR), τα οποία έχουν  «τσουχτερό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,9% έως 5,3%.

Όπως προαναφέρθηκε το κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα μαζί με τα ποσά που άντλησε η κυβέρνησε από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί η κυβέρνηση να κατάφερε να βγει τις προηγούμενες μέρες στις αγορές με επιτόκιο 3,9% αντλώντας 2,5 δις. ευρώ (10ετές ομόλογο) ωστόσ,ο αυτό θα κοστίσει στους Ελληνες πολίτες 1 δις.ευρώ κατά την αποπληρωμή του μετά από 10 χρόνια.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να τις αποπληρώσει εντός του Μαΐου. Για την ιστορία και μόνο τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,5 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024.

Στελέχη της υποστηρίζουν ότι τα ποσά που άντλησε το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσαν να κατευθυνθούν είτε για την αποπληρωμή ομολογιούχων, είτε για την επαναγορά μέρους του ακριβού χρέους του ΔΝΤ ή και να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την δημιουργία του «οχήματος» για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως στην κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνούν αυτό που είπε την περασμένη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις δηλαδή ότι δεν σταματάει η εποπτεία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Η πρόωρη αποπληρωμή είναι απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους άλλους πιστωτές της. Σίγουρα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης».