Προεκλογικά παιχνίδια προσλήψεων εν αγνοία των θεσμών

Προεκλογικά παιχνίδια προσλήψεων εν αγνοία των θεσμών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με στόχο την πρόσληψη 10.000 στο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με της Εκκλησία με την οποία οι ιερείς πλέον θα περάσουν στον… ιδιωτικό τομέα αλλά παρόλα αυτά θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή «αδειάζουν» 10.000 περίπου θέσεις από το Δημόσιο, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει το κυβερνών κόμμα για να προσλάβει κομματικό προσωπικό.

Το ζήτημα είναι όμως εάν ο προϋπολογισμός έχει τα κονδύλια για να σηκώσει 10.000 νέες προσλήψεις που θα κοστίσουν περί τα 200 εκατ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην επιστραφεί ούτε δεκάρα αναδρομικών στους συνταξιούχους μέσω εφέσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Για να γίνει ξεκάθαρο, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει σε καμία περίπτωση την επιστροφή αναδρομικών 9-10 δις. ευρώ , αλλά ούτε καν την πρόσληψη 10.000 υπαλλήλων με κόστος 200 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά εντάσσονται στο επικοινωναικό παιχνίδι της κυβέρνησης εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Ένα παιχνίδι που μπορεί να τινάξει στον αέρα τους κόπους και τις θυσίες 8 χρόνων. Όπως επίσης και να αγριέψει τους θεσμούς που προς το παρόν βλέπουν θετικά την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς από την 1-1-2019.

Τα ερωτήματα πάντως στην… πρόθεση συμφωνίας είναι πολλά και προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις. Το πιθανότερο ωστόσο, είναι η πρόθεση συμφωνίας να παραμείνει πρόθεση καθότι ξεσηκώθηκαν ήδη οι ιερείς.

Συγκεκριμένα:

-Από πού θα χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη 10.000 νέων υπαλλήλων στο δημόσιο, τη στιγμή που η Κομισιόν κόβει και το πρόγραμμα Τσίπρα;

- Έχουν ενημερωθεί οι Βρυξέλλες για το τρικ αυτό; Δηλαδή να συνεχίσει να πληρώνει το δημόσιο 10.000 ιερείς ως υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να προσλαμβάνει νέους με τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μια αποχώρηση.

- Το ελληνικό δημόσιο παραχωρεί αμφισβητούμενη ακίνητη περιουσία στην Εκκλησία; Μήπως υπάρχει θέμα διασφάλισης των συμφερόντων του ελληνικού δημόσιου και θα πρέπει να παρέμβουν οι εισαγγελικές αρχές; Καθώς χαρίζονται ακίνητα για τα οποία αμφισβητείται η κυριότητα εδώ και χρόνια;  

- Οι κληρικοί ως υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνουν 14 μισθούς;

- Θα μπορούν οι ιερείς να απολυθούν από τον Μητροπολίτη τους, καθώς θα ισχύσουν οι κανόνες του ιδιωτικού τομέα ή θα δημιουργηθεί ένα νέο στάτους κβο στον ιδιωτικό τομέα;

- Το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλει ετησίως η κυβέρνηση στην Εκκλησία, ποιος θα το διαχειρίζεται; Ο Αρχιεπίσκοπος;  ή οι Μητροπόλεις;

- Τι γίνει με τους 1.400 ιερείς των Μητροπόλεων που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Θα παραμείνουν στο  Δημόσιο;