Γ. Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει την κρίση

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018, 14:55
-A +A
Γ. Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει την κρίση

Όσο δεν αποκαθίσταται πλήρως η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, τόσο θα παραμένει υψηλό το κόστος δανεισμού για ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει εντελώς την κρίση. Με αυτό το ηχηρό μήνυμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, περιέγραψε τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα. «Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μεταβλητότητα και ενισχύθηκαν περαιτέρω, εν τω μέσω ευρύτερων επενδυτικών ανησυχιών που σχετίζονται με τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανησυχιών αναφορικά με πιθανή αντιστροφή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος.

«Επομένως, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ απηύθυνε προειδοποίηση για την άρση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος, και πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Επίσης, επεσήμανε ότι η σωστή ακολουθία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ιδιοκτησία του κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι καθοριστική για την επιτυχία του.

Όσον αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, το χαρακτήρισε απλή και συστημική λύση. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα