Προειδοποίηση ΔΝΤ στην Ελλάδα για την μακροχρόνια ανάπτυξη

Προειδοποίηση ΔΝΤ στην Ελλάδα για την μακροχρόνια ανάπτυξη

Απαισιόδοξο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για την μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας.

Στην έκθεση «World Economic Outlook» που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χτες το βράδυ στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στο Μπαλί, το Ταμείο σημειώνει πως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπέστησαν σφοδρή συρρίκνωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους. Μάλιστα, η χώρα βρίσκεται στη λίστα με τα κράτη που υπέστησαν μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 20% (26%).

Παρότι το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2019, ενώ τον Απρίλιο «έβλεπε» ανάπτυξη στο 1,8%, σε μακροχρόνιο επίπεδο αλλάζει τις προβλέψεις του και εκτιμά πως η άνοδος του ΑΕΠ το 2023 θα κινηθεί στο 1,2% έναντι του 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.

Για το 2018, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2%.

Ένα ακόμα σημείο που προβληματίζει τους αξιωματούχους του οργανισμού, έχει να κάνει με την γήρανση και την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνει στην έκθεση, «ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέστησαν ισχυρή ύφεση, ο δείκτης γεννητικότητας συρρικνώθηκε από το 1,5% το 2008 στο 1,3% το 2016».

«Τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας την τελευταία δεκαετία ενδεχομένως να επηρεάσουν στο μέλλον την εισροή εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα να εξασθενήσουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», καταλήγει το ΔΝΤ. 

Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στην Ασία αναζητώντας επενδυτές πρόθυμους να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

Η «αποστολή» Τσακαλώτου στην Ασία γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επενδυτική εξόρμηση του πρωθυπουργού και του στενού του επιτελείου (Παππάς, Χουλιαράκης, Λιάκος κ.α) στη Νέα Υόρκη, η οποία, κρίνοντας από την θύελλα ρευστοποιήσεων που χτύπησε αμέσως μετά το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.