8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Πρόεδρος ΠΟΠΕΚ: Δεν έχουμε ακόμα ούτε μια παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης

Πρόεδρος ΠΟΠΕΚ: Δεν έχουμε ακόμα ούτε μια παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης

Στη δυσχερή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα νοικοκυριά εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμής τους αναφέρθηκε ο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», σημειώνοντας πως οι πωλήσεις στα πρατήρια μεσοσταθμικά έχουν μειωθεί κατά 53%, ενώ η τιμή του πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει έως και 1,3 ευρώ το λίτρο.

«Δεν υπάρχουν παραγγελίες γιατί η τιμή είναι πολύ υψηλότερη» δήλωσε ο κ. Ασμάτογλου ενώ ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει είναι και ο - ακόμα - καλός καιρός σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Όπως διευκρίνισε εξάλλου τη Δευτέρα θα εφοδιαστούν τα πρατήρια και από Τρίτη θα μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιον πελάτη. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ «η τιμή θα ξεκινήσει 1,15 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα ίσως υπερβεί το 1,20 ευρώ και να φτάσει τα 1,22 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υπάρξει στα νησιά και γι'' αυτό ίσως φτάσει και τα 1,30 ευρώ το λίτρο».

Ένας επιπλέον παράγοντας που κρατάει «παγωμένη» την αγορά είναι, σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, το ότι «δεν ξέρουν οι καταναλωτές αν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης. Ακούμε ότι φέτος θα μπει στο κοινωνικό μέρισμα και δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι δικαιούχοι».

Όπως είπε «οι Έλληνες μετά από 8 χρόνια μνημονίων δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Γι'' αυτό και οι πωλήσεις στα πρατήρια μεσοσταθμικά έχουν μειωθεί κατά 53%. Στη Βόρεια Ελλάδα η πτώση φτάνει έως και το 80% λόγω της δυνατότητας να πάνε οι καταναλωτές σε βαλκανικές χώρες. Παλιά τα πρατήρια ήταν 8.300 και τώρα είναι 6.000 σε όλη τη χώρα».

«Είναι ακριβώς επειδή έχουμε μείωση κύκλου εργασιών στις βενζίνες που ζητάμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση για το πετρέλαιο θέρμανσης για να το πάρουν οι πολίτες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ υπενθυμίζοντας ότι «πέρσι και πρόπερσι με τις ήδη υψηλές τιμές έκαψαν ό,τι καιγόταν, θυμάστε την επιβάρυνση στο περιβάλλον».

Φωτογραφία: intimenews