Prodea: Ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων

Prodea: Ξενοδοχεία και εμπορικά ακίνητα στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων

Μπορεί η πανδημία να έχει περιορίσει τη φόρα των επενδύσεων στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία όμως, είναι κοινός τόπος ότι η αναψυχή και η φιλοξενία θα γνωρίσουν σημαντική άνοδο, αφότου αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Αυτό είναι το σκεπτικό της Prodea Investments που ενισχύει τις επενδύσεις στον τουρισμό σε συνέχεια της, πρόσφατης, στρατηγικής συνεργασίας της με την Invel Real Estate, τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Yoda Group του Ιωάννη Παπαλέκα. Βάσει της στρατηγικής αυτής συνεργασίας, η Prodea μεταβίβασε σε θυγατρική του Yoda Group ποσοστό 45% στην εταιρεία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (MHV), όπου διατηρεί το 45%. Αντίστοιχα, η Invel, μέσω θυγατρικής της, ελέγχει το 10% αυτής.

Η Prodea έχει συμμετάσχει με 64,6 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 143,4 εκατ. ευρώ, της MHV, γεγονός που οδήγησε στην εξαγορά από την τελευταία της εταιρείας Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol» και του «Park Tower» που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό της Κύπρου. Το deal αυτό είναι της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, ενώ η MHV σχεδιάζει νέες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αρχές του περασμένου Απριλίου, η ΑΕΕΑΠ απέκτησε επιπλέον ποσοστό (36,22%) έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της εταιρεία Aphrodite Springs Public Limited. Ως αποτέλεσμα, η εισηγμένη κατέχει το 96,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Aphrodite Springs Public Limited. Η τελευταία ελέγχει το θέρετρο Aphrodite Springs που εκτείνεται σε 1.472 χιλ τ.μ. γης, και έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη αδειοδότηση για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125 χιλ. τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων.

Η κινητικότητα που εμφανίζει η Prodea στον τομέα των ξενοδοχείων περιλαμβάνει και την πώληση του 15% της συμμετοχής της, προς 8 εκατ. ευρώ, στην εταιρία Aphrodite Hills Resort Limited, συναλλαγή που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Στην Ιταλία

Η Prodea εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα και στην ιταλική αγορά ακινήτων, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση του 2020. Τον περασμένο Μάρτιο, ίδρυσε την εταιρία Picasso Lux με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου εισφέρθηκαν τα εταιρικά μερίδια της θυγατρικής της Picasso fund, που είναι θυγατρική της Prodea. Η ΑΕΕΑΠ τον Μάρτιο, πώλησε το 20% των μετοχών της Picasso Lux έναντι 64,6 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα αγόρασε το 80% των μετοχών της CI Global (με έδρα το Λουξεμβούργο), έναντι τιμήματος 24,4 εκατ. ευρώ. Η τελευταία ελέγχει το Tarvos Fund το οποίο διαθέτει χαρτοφυλάκιο 11 εμπορικών ακινήτων στην Ιταλία. Στόχος της Prodea είναι η συγχώνευση των  Picasso Lux και CI Global προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις και η αξία των ακινήτων που κατέχουν οι δύο αυτές εταιρίες.

Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο το Picasso Fund απέκτησε, προς 19 εκατ. ευρώ, γραφεία και χώρους στάθμευσης στο Μιλάνο, συνολικής επιφάνειας 11,1 χιλ. τ.μ. το οποίο είναι εκμισθωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε αξιόπιστους μισθωτές.

Η Prodea διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 359 ακινήτων, κυρίως καταστήματα και γραφεία με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 1.236 χιλ. τ.μ. και αξία 2,1 δισ. ευρώ. Από αυτά 315 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 ακίνητα στη Ρουμανία.