Προχωρά το project της Πολιτείας Καινοτομίας

Προχωρά το project της Πολιτείας Καινοτομίας

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το project της Πολιτείας Καινοτομίας στην Πειραιώς στο πρώην κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, μια επένδυση που θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ καθώς, καθώς ο διαγωνισμός περνά στην Β` φάση, όπως έκανε γνωστό εχθές ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. 

Πρόκειται για μεγάλο κτιριακό έργο - ΣΔΙΤ που αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρο Καινοτομίας και όπως ανέφερε ο υφυπουργός:

«Η β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, ξεκίνησε την Παρασκευή.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες ώστε στο β’ τρίμηνο του 2022 να προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας».

Ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat και Dimand και εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και το έργο μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του 2022, μπορεί να ξεκινήσει το 2023.

Το Κέντρο Καινοτομίας θα κατασκευαστεί σε έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς. Στο ακίνητο στο οποίο στεγαζόταν στο παρελθόν η ΧΡΩΠΕΙ παραμένει εγκαταλειμμένο για δεκαετίες.

Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας της χώρας και ο σχεδιασμός του υπουργείου ΑΝΕΠ, περιλαμβάνει τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, με στόχο την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα.

Με τον ανταγωνιστικό διάλογο θα οριστικοποιηθεί το τελικό αντικείμενο του έργου και θα γίνει η έγκριση όλων των μελετών με βασικότερη την περιβαλλοντική. Στη συνέχεια, στο τελικό στάδιο, θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση και αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος.

Η διάρκεια της σύμπραξης ορίστηκε για 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 24-36 θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 15 επιπλέον έτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Το έργο θα μεταμορφώσει την όψη της οδού Πειραιώς καθώς στην περιοχή προγραμματίζονται και άλλα κτιριακά έργα, όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στα πρότυπα που έχουν ήδη υιοθετηθεί επιτυχημένα σε πολλά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα. Το Κέντρο Καινοτομίας σκοπεύει:

- στη φιλοξενία σημαντικού αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών, καινοτόμων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας,

- στη διαχείριση της ροής της γνώσης και της τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και εταιρειών,

- στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ εταιρειών, επιχειρηματιών και επιστημόνων,

- στη δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την κουλτούρα της καινοτομίας, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της ποιότητας,

- στη δημιουργία χώρων για τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων για την καινοτομία, καθώς και στην προσφορά υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας,

- στη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, μέσω μηχανισμών επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης, της δημιουργίας τεχνοβλαστών και της επιτάχυνσης της ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

- στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των τεχνοβλαστών, σε φορείς και εργαλεία χρηματοδότησης,

- στον σχεδιασμό και την προώθηση προγραμμάτων ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με φορείς της αγοράς,

- στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας στον χώρο του φαρμάκου,

- στη διασύνδεση και δραστηριοποίηση τόσο στο ευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων και φορέων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (EU|BIC) όσο και στο παγκόσμιο δίκτυο κέντρων καινοτομίας (IASP), που συγκεντρώνουν χιλιάδες καινοτόμες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας τη διεθνοποίηση των εταιρειών που φιλοξενούνται.