Προχωρά η κατάρτιση του master plan για την πώληση του ΟΛΘ

Προχωρά η κατάρτιση του master plan για την πώληση του ΟΛΘ

Εντός του χρονοδιαγράμματος αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Γιάννη Παντή, βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα οι διαδικασίες κατάρτισης του master plan για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα 25 χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Παντής, πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε διάλογος με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για να βρεθούν -όπως είπε- οι τρόποι, οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη του λιμανιού και εμφανίστηκε αισιόδοξος για σύντομη και επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Όπως έκανε γνωστό, η διοίκηση του ΟΛΘ θα στείλει το ολοκληρωμένο master plan, με τις ενσωματωμένες προτάσεις των φορέων, στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα και στη συνέχεια -όπως υπογράμμισε- η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει για την εφαρμογή των δεσμευτικών αυτών προτάσεων. "Είναι το μοναδικό λιμάνι στη χώρα, το οποίο διαμορφώνει αυτή τη στιγμή master plan και όποια διαδικασία ακολουθηθεί θα στηριχτεί πάνω σ'' αυτό" είπε ο κ. Παντής.

Σε ερώτηση αν το ελληνικό δημόσιο δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στην εφαρμογή του master plan και θα αναγκαστεί να αναθέσει σε ιδιώτες τις επενδύσεις, ο κ. Παντής επανέλαβε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει η πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, είπε ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει το δημόσιο να ανταποκριθεί, μπορεί να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή σε επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπει την διάθεση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, σε πολλαπλές φάσεις, με την πρώτη από αυτές να περιλαμβάνει τη διάθεση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ. Στη συνέχεια, θα διατεθεί το υπόλοιπο 16%, στον πλειοδότη του διαγωνισμού σε πέντε χρόνια, εφόσον ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις. Κάθε χρόνο θα παραχωρείται ποσοστό 4%, έτσι ώστε σε πέντε χρόνια να έχει εκχωρηθεί το επιπρόσθετο 16%.

Στο τέλος της πενταετίας, το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, θα ελέγχει το 7% του ΟΛΘ, από 74% που είναι σήμερα. Μετά την έγκριση του κύριου σχεδίου (Master Plan) ανάπτυξης του λιμένα που θα καταρτίσει η διοίκηση του οργανισμού η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπεται ο καθορισμός του φορέα που θα αναλάβει τις διοικητικές εργασίες του λιμένα, καθώς ο ιδιώτης επενδυτής δεν μπορεί να επιφορτιστεί με ρυθμιστικά καθήκοντα.

Η εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει εκφραστεί σε πρωθύστερο χρόνο είναι ότι εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, ώστε  μέχρι τον Ιούνιο του 2016, να έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση, και η σύμβαση πώλησης του 67% να επικυρωθεί από τη Βουλή.