Προ των πυλών η υπέρβαση των 900 μονάδων στο ΧΑ

Προ των πυλών η υπέρβαση των 900 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται το «φλερτ» με τις 900 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όλο το τελευταίο διάστημα κρατάει με σχετική ευκολία την περιοχή των 880 - 885 μονάδων και δείχνει ότι συσσωρεύει δυνάμεις και βάζει τις τεχνικές βάσεις για την υπέρβαση των υψηλών του καλοκαιριού, που είναι και υψηλά τεσσεράμισι ετών.

Μένει να αποδειχτεί το timing αυτής της υπέρβασης που ποσοστιαία πλέον απέχει ελάχιστα από τα τωρινά επίπεδα, όμως αυτό το όριο έχει καταστεί ισχυρή αντίσταση αλλά και μια περιοχή που θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς.

Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η αγορά μπορεί και άμεση υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων και δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα – αν δεν υπάρξει κάποια εκτός προγράμματος «ρωγμή» σε διεθνές κλίμα - να δούμε το Γενικό Δείκτη να αναρριχάται πάνω από αυτό το όριο.

Από πλευράς ειδήσεων και εξελίξεων υπάρχουν τα «καύσιμα», καθώς η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά γόνιμο στάδιο μεγάλων εξελίξεων και κινητικότητας σε πολλά επίπεδα, ενώ είναι θετικό ότι στην αγορά λαμβάνει χώρα επιλεκτικό rotation, κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον, καθώς η κερδισμένη ρευστότητα επανεπενδύεται.

Επίσης, είναι θετικό ότι η ημερήσια αξία συναλλαγών δείχνει να παγιώνεται σταθερά πάνω από τα 60 – 65 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος έφτασε στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 13,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε γόνιμη περίοδο ανασύνταξης και γενικευμένου ανασκουμπώματος, ασχέτως αν – χρηματιστηριακά – υπάρχει επιμέρους εύλογη κόπωση, ύστερα από το ράλι που έχει προηγηθεί το 11μηνο του 2019.

Οι τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ προ ετών, (η Εθνική την ξεπέρασε), το σχέδιο «Ηρακλής» εξακολουθεί να φέρνει κινητικότητα, τα ιδρύματα ανακοινώνουν γενναίες πρωτοβουλίες φυγής προς τα εμπρός (όπως το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank).

τα αποτελέσματά τους ήταν γενικά καλά, η Lamda Development προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου στα 6,70 ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος «σήκωσε« από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%.

Πολλές ακόμη εταιρείες δρομολογούν είτε εκδόσεις (καινούριων) ομολόγων είτε εκδόσεις επαναγοράς, με στόχο να κατεβάσουν το κόστος δανεισμού που έγινε με όρους προηγούμενων ετών, άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να σηκώσουν κεφάλαια (μετά από χρόνια) μέσω ΑΜΚ, ενώ γενικότερα οι κάνουλες ρευστότητας δείχνουν να ανοίγουν.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «το περιεχόμενο της Αγοράς έχει εμπλουτιστεί με καινούριο υλικό ειδήσεων και γεγονότων καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης.

Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα επενδύοντας φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής σημειώνει πως «τα αποτελέσματα των τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου (σ.σ. Ηρακλής) βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η άνοδος είχε ως επί το πλείστων θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο Χ.Α. και για την επόμενη χρονιά γεγονός που εξασφαλίζει αν μη τι άλλο την συνέχιση του ενδιαφέροντος», τονίζει ο ίδιος.

Εντυπωσιακά τα κέρδη (και) στα blue chips το 11μηνο

Πλην των τραπεζών που κρατούν τα περισσότερα κέρδη το 11μηνο του 2019, με την Πειραιώς στο +265,7%, την Εθνική +175,5%, Eurobank +78,5% και Alpha Bank +64,1%, υπάρχουν και κορυφαία blue chips που παρέχουν στήριξη στο Γ.Δ. και μπορούν να τον ωθήσουν πάνω από τις 900 μονάδες. Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε υψηλά 11ετίας έχοντας κέρδη 45% το 2019, πολλά ακόμη blue chips είναι με άνοδο 40% έως 50% το 11μηνο, ενώ ο ΟΠΑΠ την Παρασκευή επανήλθε πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά από τις 2 του περασμένου Αυγούστου.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχει κάνει ράλι το 2019 κατά +140%, ο ΟΛΠ κερδίζει 55,9%, η ΕΥΔΑΠ – που επανέρχεται στον FTSE 25 – κερδίζει 46,8%, η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο +44,6%, η Jumbo +41,1%, ΑΔΜΗΕ +41%, Lamda Development +39,8%, Ελλάκτωρ +37,5%, Μυτιληναίος +34,6%, Fourlis +32,7%, Τέρνα Ενεργειακή +32,1%, ΟΠΑΠ +29,7% κ.ο.κ.

Οι διεθνείς αγορές – γενικά και ασχέτως με τις μικροδιορθώσεις – είναι σε εξαιρετικό timing, με τους δείκτες της Wall Street να πιάνουν αυτή την εβδομάδα νέα ιστορικά υψηλά, πριν διορθώσουν μερικώς Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές επανήλθαν ανοδικά σήμερα μετά τη διήμερη διόρθωση.

Μέσα σ'' αυτό το ενδιαφέρον αν μη τι άλλο κλίμα, το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά και αυτή την εβδομάδα με το Γ.Δ. να ενισχύεται σε ποσοστό 0,68%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του 2019 στο +45,33%. Ο τραπεζικός δείκτης που επανήλθε χθες στις 900 μονάδες κερδίζει 104,88% το 11μηνο, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 38,66%, ενώ ο Mid Cap είναι στο +25%.

Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 891,30 μονάδες με άνοδο 0,90% σχεδόν στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 891,55 μονάδες. H αγορά κράτησε το προηγούμενο διορθωτικό διήμερο τις 880 μονάδες, έχοντας την Πέμπτη ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 881,98 μονάδες που ήταν και χαμηλό εβδομάδας.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, «τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων αγόρασε χρόνο για τους ταύρους, οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο, ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων».

Ο αναλυτής σημειώνει επίσης πως «τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης η οποία ήταν ελεγχόμενη και εντός προγράμματος αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας. Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματα τους με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον τραπεζικό κλάδο».