Πριν το Πάσχα η μεταβίβαση του ΙΑΣΩ General στην CVC

Πριν το Πάσχα η μεταβίβαση του ΙΑΣΩ General στην CVC

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Θέμα ημερών είναι πλέον η μεταβίβαση του ΙΑΣΩ General στην CVC Capital Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα που είναι και ο βασικός πιστωτής της μητρικής εταιρείας ΙΑΣΩ, επιτάχυνε τις διαδικασίες το τελευταίο διάστημα και το μόνο που απομένει πλέον είναι τα γραφειοκρατικά ζητήματα, ώστε να γίνει και η μεταβίβαση των μετοχών, αφού άλλη ουσιαστική εκκρεμότητα δεν απομένει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή των συμβολαίων ανάμεσα στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα, ενώ η συναλλαγή θα αφορά το 97,2% των μετοχών του ΙΑΣΩ General.

Να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση έχει ήδη λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την μητρική ΙΑΣΩ για την διάθεση των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση και που ανέρχονται σε 19,45 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στην συμφωνία Εθνικής – ΙΑΣΩ προβλέπεται και η μερική αναδιάρθρωση του δανεισμού, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην εισηγμένη να πάρει ανάσα ρευστότητας, χρησιμοποιώντας μέρος των κερδών της ή και το σύνολο για επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται πως το τίμημα «κοστολογεί» το ΙΑΣΩ General στα 48 εκατ., που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 20 φορές των λειτουργικών κερδών του 2016. Πρόκειται για αποτίμηση που είναι σημαντικά υψηλότερα από πρόσφατα deals στον εγχώριο κλάδο και ανάμεσα στις υψηλότερες πανευρωπαϊκά.

H πώληση θα επιφέρει μείωση των δαπανών του ομίλου σε τόκους, περιορισμό των αποσβέσεων και άλλων αναγκών και συνεπώς θα βελτιώσει κατά τρόπο μόνιμο την κερδοφορία της μητρικής εταιρείας αλλά και του Ομίλου.

Επιπλέον, μέσα στη συμφωνία είναι να μη θιγεί η θέση των εργαζομένων από την αλλαγή ελέγχου επί της εταιρείας ΙΑΣΩ General.

Οι μετοχές του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας που κατέχει στο ΙΑΣΩ General θα μεταβιβαστούν στο ΙΑΣΩ Ν. Προαστίων, ενώ η συναλλαγή θα γίνει πριν από την πώληση.

Επίσης το χρέος που οφείλει η ΙΑΣΩ General στη θυγατρική Ιασώ Επιχειρήσεις Υγείας Α.Ε. από προμήθειες υλικών αξίας μεγαλύτερης από 3 εκατ. ευρώ θα εξοφληθεί, όπως θα εξοφληθούν και όλες οι άλλες, μικρότερες υποχρεώσεις που υπάρχουν μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και της ΙΑΣΩ General.