8ος χρόνος, ημέρα 2398η
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

PREMIA PROPERTIES: Όλες οι κινήσεις που οδηγούν στο χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ!

PREMIA PROPERTIES: Όλες οι κινήσεις που οδηγούν στο χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ!

«Ποδαρικό» στο 2022 πραγματοποιεί η Premia Properties με ένα σερί κινήσεων που αποσκοπούν στη σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, στο 1 δις. ευρώ, την προσεχή πενταετία, με απώτερο στόχο να πρωταγωνιστήσει στο εγχώριο real estate. Οι κινήσεις, που ακολουθούν την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου, θ’ αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τις πρώτες ημέρες της χρονιάς, διαμορφώνοντας momentum στην αγορά ακινήτων που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Η Premia, που θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου, έκλεισε δυνατά το 2021, καθώς (σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου), παρουσίασε αύξηση 63% στη συνολική αξία των επενδύσεων της (στα €173,1 εκατ. ευρω την 30.9.21), αλλά και σημαντική αύξηση της Καθαρής Θέσης (στα 114,6 εκατ. ευρώ) όπως επίσης και των ταμειακών διαθεσίμων, που ανήλθαν σε 43,8 εκατ. ευρώ μετά την ΑΜΚ του Νοεμβρίου. Πλέον, με ενεργητικό που ξεπερνάει τα 230 εκατ. ευρώ, η Premia Properties διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, με χαμηλό δανεισμό, γεγονός που της παρέχει ισχυρή δυναμική.

Η πρώτη κίνηση, που αναμένεται είναι η μετατροπή της σε μία ισχυρή ΑΕΕΑΠ. Ήδη η Premia έχει υποβάλει τη σχετική αίτηση (στα μέσα Νοεμβρίου 2021) και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται η έγκριση της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με δεδομένο δε, ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη, η διαδικασία εκτιμάται ότι θα είναι σύντομη. Η στρατηγική αυτή κίνηση εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα, όμως προχωρά και η διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα συμβάλλει στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, στην οποία θα συνεισφέρουν και τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 50 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κατά την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση της Premia Properties, ο CEO της εταιρείας, Κώστας Μαρκάζος , σημείωσε με έμφαση πως η εταιρία επιταχύνει την πορεία της και ήδη προχωρά γρηγορότερα από τους στόχους που είχε θέσει.

Μπροστά της πλέον ανοίγεται η στρατηγική διεύρυνση. Από τα 183 εκατ. ευρώ, στα οποία εκτιμάται σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της (με τελευταία προσθήκη το αυτοτελές ακίνητο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων -serviced apartments- που εξαγόρασε από τη Dimand), στόχος είναι αυτό να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία και το 1 δις. ευρώ στην πενταετία.

Ήδη, η Premia Properties εξετάζει ακίνητα αξίας 150 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, για ορισμένα από αυτά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις για εξαγορές.

Στη διαδικασία της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου της η Premia Properties θα παραμείνει πιστή στη στρατηγική της για ακίνητα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, με υψηλή εμπορευσιμότητα, άριστη ποιότητα κατασκευής και αναβαθμισμένα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει σε αποθήκες/logistics, αλλά και σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (όπως φοιτητικές εστίες και γηροκομεία), και κατοικίες. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα οικιστικά projects, στόχος της Premia Properties είναι να αποκτήσει σταδιακά περίπου 1.000 διαμερίσματα με σύγχρονες προδιαγραφές οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες πελατών νεότερων ηλικιών ή αγοραστών από το εξωτερικό, ακριβώς στη λογική των serviced apartments στα οποία άρχισε τελευταία να επενδύει.

Πιστή, όμως θα παραμείνει και στις εταιρικές αξίες της. H Premia Properties, εκτός από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, είναι γνωστή για την κορυφαία ομάδα εξειδικευμένων στελεχών, και τη συμμετοχική της κουλτούρα. Μια εταιρεία που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και τους συνεργάτες της, δίνοντας ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη, και την κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Επενδύει με συνέπεια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στο ίδιο πλαίσιο, επιδιώκει την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εναρμόνισής της στις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης - Environmental, Social and Governance). Πρόσφατα, μάλιστα, η πολιτική αυτή επιβραβεύτηκε με την ένταξη της Εταιρείας στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επιπλέον αυτών, στα «ατού» της Premia Properties, συγκαταλέγεται η δύναμη και η αξιοπιστία του βασικού της μετόχου, της Sterner Stenhus, που απέκτησε το 2020 πλειοψηφικό της πακέτο. Και ίσως να μην είναι διόλου τυχαίο, ότι στην έκτακτη Γ.Σ. του περασμένου Νοεμβρίου, ο βασικός μέτοχος της σουηδικής εταιρείας και μεγαλομέτοχος της Premia, Ηλίας Γεωργιάδης, έδωσε τα «εύσημα» στη διοίκηση για την πορεία της, αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον: «Η διοίκηση είναι πολύ δυνατή», σημείωσε για να συμπληρώσει, πως «μετά την αύξηση, δεν μας σταματάει τίποτα! Θα αγοράσουμε τα ακίνητα που έχουμε προγραμματίσει με καλούς μισθωτές, εγγυημένα εισοδήματα στους τρεις τομείς που έχουμε επιλέξει και θα επιτύχουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει».