«Πράσινο φως» στην εξαγορά της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil
Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Πράσινο φως» στην εξαγορά της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Την έγκρισή της στην απόκτηση της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil Renewable έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στα πλαίσια της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης ύψους 375 εκατ. ευρώ που θα κάνουν από κοινού οι δύο όμιλοι, με τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW.

Σημειώνεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό, η νέα αυτή ισχύς, μαζί με εκείνην άλλων αντίστοιχων μονάδων φυσικού αερίου, πρόκειται να αντικαταστήσει τους παλαιούς σταθμούς της ΔΕΗ και πάνω σε αυτήν θα στηρίζεται τα επόμενα χρόνια η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως επίσης και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι οποίες χρειάζονται τέτοιες ευέλικτες μονάδες.

Η επένδυση, μία από τις σημαντικότερες της νέας γενιάς στην ελληνική αγορά θα πάρει μπροστά το 2021, με στόχο να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία το 2024, όταν και θα έχει παροπλισθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων της δημόσιας επιχείρησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 23 Αυγούστου ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ΄αριθ. 744/2021 απόφαση της, κατ’ άρθρο 8 παράγραφο 3 του ν. 3959/2011, την από 18.6.2021 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας με την επωνυμία «ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» και «MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E.» του Ομίλου MOTOR OIL.

Με την ως άνω απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, ότι η υπό εξέταση συγκέντρωση, η οποία αφορά πρωτίστως την ευρύτερη αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο και μη-διασυνδεδεμένο σύστημα στην Ελλάδα όσο και τις σχετικές υπό-αγορές, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011,δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.»