Πράσινο φως στην εξαγορά της «Μαρινόπουλος» από τον Σκλαβενίτη αλλά με όρους

Πράσινο φως στην εξαγορά της «Μαρινόπουλος» από τον Σκλαβενίτη αλλά με όρους

Πράσινο φως στην εξαγορά της «Μαρινόπουλος» από τον Σκλαβενίτη αναμένεται να ανάψει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ώρα που οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεπεράσουν τα νομικά προβλήματα από την ενεργοποίηση της διαλυτικής αίρεσης της συμφωνίας που προκάλεσε η καθυστέρηση δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει στις 26 Ιανουαρίου με θετική εισήγηση υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας καθώς η «Σκλαβενίτης» έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση ότι θα εκποιήσει σε ανταγωνιστές της συνολικά 22 καταστήματα.

Μια επιπλέον δέσμευση της «Σκλαβενίτης» είναι ότι μετά την εξαγορά θα διατηρήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια τη συνεργασία της με συγκεκριμένους προμηθευτές υπό προϋποθέσεις.

Μολονότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ναυαγήσει το deal καθώς, παρά τη μεγάλη απαξίωση που έχει ήδη υποστεί η αλυσίδα, δεν βάζει την υπογραφή του για να ξεκινήσει η κολοσσιαία χρηματοδότησή της ύψους 477 εκατ. ευρώ, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθεί νομική φόρμουλα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Εξετάζονται αρκετές επιλογές μεταξύ των οποίων είναι η «ταχεία» τροποποίηση της συμφωνίας ώστε να επεκταθεί χρονικά μερικές ημέρες μετά τις 14 Φεβρουαρίου η περίοδος των τριτανακοπών, ή εναλλακτικά η εξωδικαστική παραίτηση από το δικαίωμα της διαλυτικής αίρεσης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Σε κάθε περίπτωση κι ενώ όλη η διαδικασία τροποποίησης της συμφωνίας μπορεί να διαρκέσει για 2-3 μήνες, ασκούνται πιέσεις προς τις τράπεζες να απελευθερώσουν νέα «ενδιάμεση» χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι το σίριαλ με τη «διάσωση» της «Μαρινόπουλος» πήρε νέες διαστάσεις λόγω της καθυστέρησης κατά μία ημέρα στην έκδοση της απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που με τη σειρά της είχε αποτέλεσμα να ξεπερνιέται κατά μία ημέρα η προβλεπόμενη περίοδος των 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπών που είχε καταληκτική ημερομηνία τη 14η Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προτείνει ένα εξάμηνο,ως χρονικό περιθώριο για την εκποίηση 22 καταστημάτων σε Αττική και Κρήτη για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.
 
Η 123 σελίδων εισήγηση της επιτροπής αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέσα σε ένα εξάμηνο η Σκλαβενίτης θα πρέπει να εκποιήσει τα 22 καταστήματα, όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο.
 
Τα καταστήματα που βαίνουν προς εκποίηση και τα οποία μπορεί να ανήκουν είτε στη Μαρινόπουλος είτε στη Σκλαβενίτης, είναι 19 στην Αττική και 3 στην Κρήτη (2 στο Ηράκλειο και ένα στο Λασίθι). Στην Αττική πρέπει να εκποιηθούν καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές: Ηράκλειο, Αθήνα (2 καταστήματα), Αγιο Δημήτριο (3 καταστήματα), Πειραιά (4 καταστήματα), Νέα Σμύρνη, Αγιο Ιωάννη Ρέντη, Ταύρο, Παλαιό Φάληρο, Ασπρόπυργο, Νίκαια, Βριλήσσια, Παλαιό Φάληρο και Καλλιθέα.
 
Σε ότι αφορά τους προμηθευτές, η εισήγηση ορίζει τη διατήρηση συγκεκριμένων προμηθευτών, μικρών και τοπικών, είτε κοινών, είτε τοπικών του ομίλου Μαρινόπουλος. Η περίοδος διατήρησής της συνεργασίας ορίζεται για 3 έτη.