Praktiker Hellas: Η επιλογή του νέου CEO και το άνοιγμα στη νέα εποχή

Praktiker Hellas: Η επιλογή του νέου CEO και το άνοιγμα στη νέα εποχή

Ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στους νέους «δρόμους» του εμπορίου και ειδικά στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και στο e-commerce αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της Praktiker Hellas, ύστερα από την αποχώρηση --λόγω συνταξιοδότησης- του κ. Ιωάννη Σελαλμαζίδη, ύστερα από 25 συναπτά έτη στην ηγεσία της εταιρείας.

Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία - τόσο στο παραδοσιακό όσο και στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, έχοντας εργαστεί σε υψηλόβαθμες θέσεις στις εταιρείες Πλαίσιο και Κωτσόβολος, ενώ μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Chief Commercial Officer στην Κωτσόβολος - Dixons South East Europe Α.Ε.Β.Ε.

Η θητεία του κ. Σελαλμαζίδη (που θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου) κρίνεται επιτυχημένη καθώς μαζί του η εταιρεία εξυγιάνθηκε και αναπτύχθηκε σε στέρεες βάσεις, όμως η επιλογή του κ. Γαλάνη, σηματοδοτεί και τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται πλέον στο εμπόριο, με τις online συναλλαγές και τις νέες τεχνολογίες να είναι το κυρίαρχο κομμάτι που θα οριοθετήσει τους επόμενους leader της αγοράς.

Στόχος των μετόχων της Praktiker Hellas είναι να μη χάσουν το… τρένο των εξελίξεων και τη μεγάλη επανάσταση που λαμβάνει χώρα στο παγκόσμιο εμπόριο, όπου λόγω του Covid-19 οι εξελίξεις πλέον είναι ιλιγγιώδεις. Η Praktiker Hellas θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα φυσικά καταστήματα που είναι και η ραχοκοκαλιά της εταιρείας, όμως θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω όλες τις δομές της σε όλα τα κανάλια logistics και διανομής, επενδύοντας τεχνολογικά τόσο στον τομέα του e-commerce, όσο και σε όλες τις υποδομές και την εφοδιαστική της αλυσίδα πανελλαδικά.

Η Praktiker Hellas διαθέτει 16 καταστήματα συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ., απασχολεί περί τους 1.600 εργαζομένους, προσφέροντας περίπου 50.000 προϊόντα σε περισσότερους από 6 εκατ. πελάτες ετησίως. Το 16ο κατάστημα άνοιξε το Μάιο του 2018 στο Εμπορικό Κέντρο Emporium Plaza (Λ. Ανθούσας & Ντραφίου - πρώην Expo Athens) και ήταν μια επένδυση 4 εκατ. ευρώ. Το κατάστημα έχει συνολικούς χώρους πώλησης 10.500 τ.μ. και είναι από τα πιο μεγάλα της εταιρείας, ενώ προσέθεσε περί τις 120 νέες θέσεις εργασίας. Με αυτό το κατάστημα, η Praktiker Hellas έφτασε τα έξι καταστήματα στην Αττική.

Τα επόμενα σχέδια είναι το 7ο κατάστημα στην Αττική, το 2ο στη Θεσσαλονίκη και δύο ακόμη σε νησιωτικές περιοχές. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια – και πριν τη φετινή χρήση με τα lockdown – έκανε κύκλο εργασιών περί τα 180 εκατ. ευρώ, έχοντας γυρίσει στην κερδοφορία εδώ και κάποια χρόνια, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό και ικανοποιητική ρευστότητα. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 400 προμηθευτές εκ των οποίων το 76% είναι σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα (παραγωγοί ή εισαγωγείς), στηρίζοντας την αγορά και την οικονομία της χώρας.

Ιστορικό

Η Praktiker είναι η πρώτη που το 1991 έφερε στην Ελλάδα τη φιλοσοφία του «φτιάξτο μόνος σου» (Do-it-Yourself), ενώ είναι κυρίαρχη στην κατηγορία των τεχνικών πολυκαταστημάτων όλα αυτά τα χρόνια, να και πέρασε από σημαντικές δυσκολίες.

Είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα στην κατηγορία των ειδών επισκευής σπιτιού και οικιακού εξοπλισμού, ενώ από το 2014 και εντεύθεν πέρασε σε φάση δυναμικής ανασύνταξης πάνω σε διαφορετικές -σε σχέση με το παρελθόν- βάσεις, μετά την πτώχευση της μητρικής BM Praktiker International GmbH και την εξαγορά του ελληνικού τμήματος από το μεγάλο καναδικό fund Fairfax.

Το γεγονός ότι η Fairfax, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως πόνταρε τον Απρίλιο του 2014 σ' αυτήν, δηλαδή στο λιανικό εμπόριο, έδειξε πολλά για την πορεία του κλάδου τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζουν αναλυτές.