Πρακτικά Fed: Η πολιτική Trump θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων «αρκετά σύντομα»

Πρακτικά Fed: Η πολιτική Trump θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων «αρκετά σύντομα»

Η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι πιο κοντά απ΄ ότι αναμένεται, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με το CNBC, οι αξιωματούχοι της Fed συνομίλησαν εκτενώς για τις αλλαγές που προκαλούνται από τη νέα αμερικάνικη προεδρία του Donald Τrump, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι «σχετικά σύντομα».

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο, συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ άλλων η επίδραση από τη μείωση της φορολογίας, καθώς και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις δαπάνες των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα, από την ημέρα που ο Trump ανέλαβε επισήμως  τα καθήκοντά του στην αμερικάνικη προεδρία. Αν και το όνομά του δεν αναφέρεται στα πρακτικά, εντούτοις «φωτογραφίζεται» σε αρκετά σημεία.

Κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη στήριξη προς μια αύξηση των επιτοκίων «σχετικά σύντομα», ενώ έκαναν λόγο για υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα. Παράλληλα, τόνισαν ότι η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να «αναλάβει δράση».

«Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια», εφόσον τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι «σύμφωνα ή καλύτερα των προσδοκιών» ή αν αυξηθούν τα ρίσκα για υπέρβαση των στόχων της Fed σχετικά με την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό

Ωστόσο, ορισμένα μέλη τόνισαν το ενδεχόμενο «μια σειράς κινδύνων, που εάν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν» την πολιτική της Fed. Μεταξύ των κινδύνων αυτών είναι και η άνοδος του δολαρίου.

«Οι περισσότεροι συνέχισαν να διακρίνουν μια αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος, τη σύνθεση και το χρονοδιάγραμμα των πιθανών κυβερνητικών αλλαγών στη φορολογία και αλλού, καθώς και σχετικά τις επιπτώσεις στην οικονομία και τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση», αναφέρεται στα πρακτικά