Πουλάνε μονάδες της ΔΕΗ με... 13 κλούβες ΜΑΤ

Πουλάνε μονάδες της ΔΕΗ με... 13 κλούβες ΜΑΤ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δεκατρείς κλούβες ΜΑΤ έφτασε να επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να σιγουρευτεί ότι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα μπορέσει, δίχως απρόοπτα, να ψηφίσει τα επόμενα βήματα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Τελικά αποδείχτηκε ότι ο φόβος της κυβέρνησης ήταν αδικαιολόγητος. Ούτε 60 δεν ήταν οι συνδικαλιστές που μαζεύτηκαν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μεσογείων για να διαμαρτυρηθούν, με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να μπαίνει στο κτίριο και να βγαίνει απ'' αυτό ανενόχλητο, να εγκρίνει μια σειρά αποφάσεων, απαραίτητων για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Δηλαδή τα σχέδια των όρων απόσχισης από το κορμό της ΔΕΗ, τόσο των μονάδων Μελίτη Ι και Μεγαλόπολη 3 & 4, όσο και των συνοδών ορυχείων, τις σχετικές λογιστικές καταστάσεις, την αναφορά του ελεγκτή, την έκθεση του ΔΣ, το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του επικείμενου διαγωνισμού (express of interest) της 31ης Μαΐου, και τέλος την απόφαση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 26 Ιουνίου.

Η εικόνα του αστυνομοκρατούμενου υπουργείου Περιβάλλοντος εντάσσεται στην ευρύτερη αγωνία της κυβέρνησης να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα. Εντάσσεται στην ευρύτερη εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του, ότι ως τις 21 Ιουνίου πρέπει να έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα 88 εκκρεμή ζητήματα, και κάθε εργαλείο που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό είναι καλοδεχούμενο. Ακριβώς τα ΜΑΤ είναι ένα από αυτά.

Και αν η γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 26 Ιουνίου, που θα κληθεί να εγκρίνει όλα τα παραπάνω, χρειαστεί να συνεδριάσει για παράδειγμα στο… Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκεί θα συνεδριάσει.

Εκεί κάπου θα τελειώσει ο πρώτος κύκλος του σίριαλ. Ο δεύτερος τοποθετείται κάπου προς τα τέλη 2018. Τότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων, εφόσον φυσικά υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και το τίμημα υπερβεί τα επίπεδα της αποτίμησης.

Ο τρίτος κύκλος επεισοδίων θα ξεκινήσει αν και εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός και οι νέοι ιδιοκτήτες εισέλθουν στις μονάδες. Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει ότι δεν θα τους επιτρέψει να τις λειτουργήσουν.

Εάν πάλι ο επικείμενος διαγωνισμός της 31ης Μαΐου κηρυχθεί άγονος, το σενάριο θα γραφεί διαφορετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβουν δουλειά οι Βρυξέλλες, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, σύμμαχό της σε αυτή την προσπάθεια θα έχει και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, κοκ.